Kurkuma, czyli kłącze ostryżu długiego
Ostryż długi, będący bliskim kuzynem imbiru, to jedna z bardziej cenionych roślin przyprawowych i leczniczych. Z jego kłącza pozyskiwana jest aromatyczna i intensywnie żółta przyprawa nazywana kurkumą, która znana jest ze swoich właściwości leczniczych i barwierskich.
Licencja CC BY-SA 3.0
Siła działania barwnika z kurkumy jest podobna do działania szafranu, ale ponieważ kurkuma jest od niego kilkakrotnie tańsza, jej popularność stale rośnie. Niezwykłe właściwości ostryżu, doceniano już w czasach starożytnych, traktując uzyskany z jego korzeni proszek jako aromatyczną przyprawę i naturalny barwnik oraz jako i wartościowy środek leczniczy. Ojczyzną ostryżu są tereny położone na obszarze Południowo-Wschodniej Azji i to właśnie tam roślina jest najbardziej popularna.
Kurkuma – nada kolor i smak potrawom…
W kuchni kurkumę wykorzystuje się głównie jako barwnik spożywczy, za pomocą którego można uzyskać piękny, żółty kolor ryżu, masła, rosołu, jajecznicy, omletów, kremowych zup, sosów, musztardy, serów, makaronów, marynat, pikli, pasty do pieczywa, ciast drożdżowych, biszkoptów i likierów. Silny aromat oraz lekko kwaskowaty i pikantny smak kurkumy, doskonale pasuje też do potraw z ryb i owoców morza, dań mięsnych (głównie z kurczaka i jagnięciny) i warzywnych, a także rozmaitych potrawek i risotto, które uzyskują dzięki niej wyjątkowy charakter.