Korzeń imbiru pełen smaku i mocy
Odginane, rozgałęzione korzenie imbiru lekarskiego pojawiają w centrach handlowych dopiero od niedawna, jednak już zdążyły zyskać sobie spore grono miłośników. Trudno się temu dziwić, gdyż imbir jest nie tylko wartościową i aromatyczną przyprawą, ale też cenną rośliną leczniczą. W jego korzeniach znajduje się całe mnóstwo składników odżywczych, witamin, minerałów i olejków eterycznych, dlatego roślina ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie.
Świeży korzeń po obraniu i starciu lub pokrojeniu w plasterki wykorzystuje się najczęściej w kuchni, przyprawiając nim dania wschodnie, wędliny, ryby, mięsa, pasztety oraz niektóre desery (np. ciasta, pierniki, ciasteczka imbirowe), ale równie często jego plasterki dodaje się do napojów orzeźwiających i herbaty. Sproszkowany imbir wykorzystuje się również do przyprawiania piwa.
Korzeń imbiru charakteryzuje się bardzo świeżym, cytrynowym zapachem oraz dość pikantnym, ostrym, lekko palącym smakiem. Do potraw dodaje się go w niewielkich ilościach, ponieważ jest bardzo wyrazisty i może zdominować smak każdego dania.

Jakie właściwości zdrowotne ma imbir
Imbir ceniony jest też w medycynie, gdyż jego korzeń posiada właściwości przeciwzapalne, wzmacniające i silnie rozgrzewające. Systematyczne spożywany może poprawić krążenie, podwyższyć odporność, obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawić trawienie (ułatwia spalanie tłuszczu i pomaga w odchudzaniu) i wspomóc pracę układu nerwowego.
Jest też niezastąpiony w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy, gdyż działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Dodany do herbaty znakomicie rozgrzeje nas w chłodne, jesienno-zimowe wieczory, a latem będzie doskonałym dodatkiem do orzeźwiającego napoju przygotowanego na bazie wody mineralnej, miodu i mięty.
Imbir w doniczce – to możliwe
Chcąc skorzystać z cudownych właściwości imbiru, możemy wybrać się po niego do sklepu, ale możemy też wyhodować go sobie samodzielnie. Wprawdzie nie ma sensu sadzić imbiru na ogrodowej rabacie, gdyż jest rośliną ciepłolubną i z pewnością nie przetrwa zimy w gruncie, ale z powodzeniem możemy uprawiać go w pojemnikach. Wbrew pozorom, nie jest to zbyt trudne, choć roślina jest dość wymagająca.

Sadzimy imbir
Sadzonki imbiru możemy łatwo pozyskać, kupując w sklepie spożywczym wczesną wiosną (nawet już w lutym) ładny, jędrny, świeży kawałek kłącza z co najmniej 1-2 żywymi, nabrzmiałymi pączkami (duże kawałki z wieloma oczkami można podzielić na mniejsze).
Korzeń sadzimy następnie w żyznym, próchniczym, przepuszczalnym i umiarkowanie wilgotnym podłożu, umieszczając go w ziemi na tyle płytko, aby pączki znajdowały się tuż pod powierzchnią (przysypujemy je ok. 5 cm warstwą podłoża). Do zbioru nadają się kłącza z roślin uprawianych co najmniej 8-9 miesięcy.
Pod uprawę imbiru należy przeznaczyć obszerną, ale płaską donicę, gdyż roślina znacznie mocniej rozrasta się na szerokość niż na głębokość.
Podpowiadamy: Jak uprawiać geranium, zwane anginką i jak wykorzystać tę roślinę dla zdrowia
O co zadbać, uprawiając imbir
Po posadzeniu imbir umieszczamy na bardzo widnym, ale osłoniętym przed bezpośrednim słońcem stanowisku i trzymamy w temperaturze ok. 22-24°C. Roślinę musimy też też systematycznie podlewać, pilnując, aby ziemia w doniczce zawsze była lekko wilgotna, ale nigdy mokra, gdyż od nadmiaru wilgoci kłącze szybko nam zgnije.
Po około miesiącu z kłącza zaczynają wyrastać młode kiełki, w krótkim czasie przekształcając się w wysokie (do 1,3 m), zielone źdźbła, na których rozwijają się długie, lancetowate, szerokie liście (trochę przypominające liście trawy). Kiedy temperatura na zewnątrz się ustabilizuje (koniec maja), doniczkę z imbirem możemy wynieść na balkon lub do ogrodu, ustawiając w miejscu ciepłym i bardzo jasnym, ale osłoniętym przed bezpośrednim słońcem.
Jesienią, kiedy imbir zaczyna zasuszać liście, przygotowując się do okresu spoczynku, przestajemy go podlewać i przenosimy razem z doniczką do chłodnego pomieszczenia (ok. 10°C), w którym będzie mógł bezpiecznie przeczekać zimę.
Imbir możemy też potraktować jak roślinę jednoroczną, pod koniec sezonu wykopując jego kłącza i wykorzystując do celów kulinarnych lub leczniczych. W takim wypadku w kolejnym sezonie wystarczy ponownie kupić kawałek kłącza i rozpocząć uprawę od nowa.

Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Ideal Lux Le Roy 73439
Lampa stołowa Le Roy TL1 Small 073439 Ideal Lux De…
kup teraz

Ideal Lux Lampka Nocna Led Okrągła Biała Cerchio Tl (1000112092)
Lampa stołowa CERCHIO TL sprawdzi się w pomieszcze…
kup teraz

Zuma Line Adana (5525BK)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE