Spis treści
Sprawdzony przepis na klasyczne powidła śliwkowe
Podsuwam babciny przepis na tradycyjne powidła śliwkowe.
Składniki:
- 3 kg śliwek,
- ok. 400 g cukru,
- 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego.
Przygotowanie powideł śliwkowych krok po kroku:
- Najpierw dokładnie płuczemy owoce i usuwamy ogonki oraz pestki.
- Wydrylowane śliwki wkładamy do dużego garnka z dobrej jakości materiału i z grubym dnem.
- Owoce zasypujemy cukrem, układając je na przemian warstwami. Na górze jako ostatnia powinna pojawić się warstwa cukru.
- Owoce z cukrem zakrapiamy octem i przenosimy naczynie w chłodne miejsce. Ocet zniweluje przywieranie śliwek do dna garna podczas gotowania.
- Po 6-8 godzinach ustawiamy garnek na płycie grzewczej przy niewielkiej mocy palnika i gotujemy przez 4-5 godzin.
- Owoce w garnku mieszany dopiero w momencie, gdy prawie nie będzie już soku. Najlepiej robić to za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki.
- W kolejnym kroku wyłączamy palnik i sprawdzamy gęstość powideł. Jeśli są zbyt rzadkie, część soku możemy odlać.
- Gorące powidła przekładamy do dokładnie umytych i wyparzonych słoików, po czym mocno zamykamy.
- Czas na pasteryzację. Możemy przeprowadzić ją w tradycyjny sposób, czyli na mokro w garnku. Na dnie szerokiego naczynia rozkładamy bawełnianą ścierkę, a na niej ustawiamy słoiki w niewielkiej odległości od siebie. Pojemniki z powidłami nie powinny się stykać. Do garnka wlewamy wodę do ok. 3/5 wysokości słoików.
- Włączamy palnik na średnią moc i doprowadzamy wodę do wrzenia.
- W kolejnym kroku zmniejszamy grzania i pasteryzujmy słoiki przez 10-15 minut.
- Następnie ostrożnie wyjmujmy słoiki z powidłami z garnka, obracamy każdy do góry dnem i ustawiamy na kuchennym blacie.
- Po pasteryzacji i ostygnięciu powideł denka powinny być wklęśnięte.
- Gotowe powidła trzymamy w suchym i zacienionym miejscu. Smacznego!
Jeśli chcemy, żeby powidła miały wyjątkowy aromat, pod koniec gotowania śliwek możemy dodać do ich np. wanilię, kardamon, cynamon lub rum.
Powidła ze śliwek to nieoceniony smakołyk w kuchennych zapasach na zimę. Ich niepowtarzalny słodko-kwaśny smak świetnie komponuje się z wieloma deserami.
Jakie śliwki są najlepsze na powidła?
Na powidła śliwkowe najlepsze są bardzo dojrzałe owoce, które są już lekko zmarszczone przy ogonkach. Świetnie nadają się do tego zwłaszcza klasyczne węgierki. Wybierajmy owoce słodkie, które nie są bardzo wodniste.
Śliwki należy dokładnie oczyścić przed przetwarzaniem. Najlepiej umieścić owoce w dużej misce napełnionej roztworem przygotowanym z zimnej wody wymieszanej z łyżeczką sody oczyszczonej. Po umyciu w tym domowym preparacie dokładnie wypłuczmy je pod kranem. Nie można jednak trzymać śliwek w wodzie za długo, aby nie wniknęła do środka. Następnie pozbądźmy się z owoców listków oraz ogonków. Teraz warto je wydrylować, jeśli taka informacja pojawia się w wybranym przez nas przepisie. Możemy to zrobić za pomocą drylownicy. Pestki można też usunąć, nacinając każdy owoc ostrym nożykiem.
Zanim zaczniemy przygotowywać domowe powidła ze śliwek, koniecznie przetestujmy ich smak. Owoce umyjmy bezpośrednio przed wykorzystaniem do przetworów. Ogonki usuńmy już po umyciu owoców, ponieważ ich obecność zapobiega wypływaniu ze środka soku.
W czym przygotować powidła ze śliwek na zimę?
Do zrobienia śliwkowych powideł na zimę najlepiej się sprawdzą słoiki o pojemności 200-350 ml. Wybierajmy klasyczne naczynia do przetworów, żeby w razie uszkodzenia uszczelki czy pokrywki łatwo można było wymienić je na nowe.
Najlepsze są pojemniki z transparentnego szkła, które ułatwiają monitorowanie kondycji powideł. Słoiki na przetwory powinny szczelnie się zamykać, a szkło nie może być w żadnym miejscu nawet lekko wyszczerbione. Możemy zdecydować się na tradycyjne naczynia z zakręcaną pokrywką albo bardziej efektowne słoiki z gumową uszczelką.
Takie powidła śliwkowe świetnie sprawdzą się do zrobienia domowego miodownika na święta albo jako dodatek do pieczonej owsianki. Powidła śliwkowe dodadzą słodko-kwaśnego smaku omletowi cesarskiemu. Można też je podać do bułek bez drożdży.