Składniki:
Ciasto drożdżowe
- ½ szklanki ciepłej wody,
- ½ szklanki ciepłego mleka,
- 8 dag drożdży,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 całe jajka,
- 0,5 szklanki oleju,
- około 1 kg mąki,
Nadzienie:
- 1 kg aronii
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z cukrem ciepłą ( nie gorąca)wodą lub mlekiem i kilkoma łyżkami mąki z odrobiną soli. Tak powstaje zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce przykryty ściereczka aż wyrośnie. Wówczas dodajemy resztę składników, na końcu olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić do rąk, a następnie ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odcinamy lub odrywamy od niego małe kawałki i po ich spłaszczeniu, na powstały placuszek nakładamy po dwie łyżeczki aronii. Ciasto zamykamy składając na połowę, formujemy bułeczki i układamy na wysmarowaną masłem formę. Raz jeszcze bułeczki odstawiamy by wyrosły i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (około 25-30 min). Jeszcze gorące smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Ideal Lux Le Roy 73439
Lampa stołowa Le Roy TL1 Small 073439 Ideal Lux De…
kup teraz

Ideal Lux Lampka Nocna Led Okrągła Biała Cerchio Tl (1000112092)
Lampa stołowa CERCHIO TL sprawdzi się w pomieszcze…
kup teraz

Zuma Line Adana (5525BK)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE