Składniki na nalewkę z pigwy i miodu
- 1 kg owoców pigwy (zamiast pigwy można z powodzeniem wykorzystać owoce pigwowca),
- 1 litr wódki,
- 1 szklanka cukru,
- 2/3 szklanki płynnego miodu najlepiej lipowego,
- pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla,
- sok i skórka z połowy pomarańczy,
- 50 ml ciemnego rumu,
- odpowiednio duży gąsiorek z korkiem.
Sposób przygotowania nalewki z pigwy z miodem
Dojrzałe i zdrowe owoce pigwy dokładnie myjemy i dzielimy na ćwiartki. Wsypujemy je do gąsiorka, zalewamy wódką i szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 tygodni w słoneczne miejsce.
Po tym czasie płyn z gąsiora zlewamy do innego pojemnika czy gąsiorka, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa tygodnie. Dobrze jest raz dziennie potrząsnąć w tym czasie gąsiorkiem, by cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
Uzyskany tą drogą syrop łączymy z uzyskaną wcześniej nalewką, dodajemy płynny miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel a następnie odstawiamy całość na kolejne dwa tygodnie.
Polecamy: Wyśmienity dżem z pigwy
Po upływie tego czasu całość przefiltrowujemy (np. przez filtry do kawy), rozlewamy do butelek i pozostawiamy na kolejne trzy miesiące. Dopiero tak przygotowana nalewka z pigwy jest dojrzała i uzyskuje całość swego smaku i aromatu. Smacznego!