Wino z jeżyn

Katarzyna Dębek
daves19387 Pixabay.com
Wino jest bardzo delikatne i wręcz aksamitne w smaku, ma niezwykły aromat i głęboko granatowy kolor.

Składniki:

  • 10 l jeżyn
  • 10 l wody
  • 100g rodzynek
  • 4,7 kg cukru + 0,5 kg po zakończeniu burzliwej fermentacji

Sposób przygotowania:

Zdrowe i dojrzałe jeżyny wraz z rodzynkami wsypujemy do butli, zalewamy ciepłą, ale nie przegotowaną wodą, w której uprzednio rozmieszaliśmy cukier i zamykamy butlę korkiem i rurką fermentacyjną. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, wino przelewamy przez sito, owoce wyrzucamy a płyn ponownie wlewamy do butli, ewentualnie dolewamy 1-2 l wody z ½ kg cukru i odstawiamy do ponownej fermentacji na 4-6 tygodni. Po upływie tego czasu wino rozlewamy do butelek. Z tej ilości składników uzyskamy około 28 butelek 0,7l.wina.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl