Składniki:
- 10 l jeżyn
- 10 l wody
- 100g rodzynek
- 4,7 kg cukru + 0,5 kg po zakończeniu burzliwej fermentacji
Sposób przygotowania:
Zdrowe i dojrzałe jeżyny wraz z rodzynkami wsypujemy do butli, zalewamy ciepłą, ale nie przegotowaną wodą, w której uprzednio rozmieszaliśmy cukier i zamykamy butlę korkiem i rurką fermentacyjną. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, wino przelewamy przez sito, owoce wyrzucamy a płyn ponownie wlewamy do butli, ewentualnie dolewamy 1-2 l wody z ½ kg cukru i odstawiamy do ponownej fermentacji na 4-6 tygodni. Po upływie tego czasu wino rozlewamy do butelek. Z tej ilości składników uzyskamy około 28 butelek 0,7l.wina.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera