Konfitury z dzikiego bzu

Katarzyna Dębek
Z owoców czarnego bzu warto zrobić pyszne konfitury.
Z owoców czarnego bzu warto zrobić pyszne konfitury. Anemone123 - pixabay.com
Konfitury z owoców czarnego bzu to świetny dodatek do pieczywa i deserów.

Składniki:

  • 1 kg świeżych,
  • 1 kg cukru,
  • niepełna szklanka wody.

Sposób przyrządzania:

Umyte, obrane z szypułek i osuszone owoce zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 5-6 godzin. Resztę cukru zagotowujemy z niepełną szklanką wody i dodajemy do owoców z cukrem, które przez ten czas powinny puścić sok. Całość smażymy kilka minut, a następnie odstawiamy z ognia. Podsmażanie powtarzamy kilka razy, by odparować wodę. Aby konfitury nie przypalały się trzeba je co jakiś czas mieszać. Kiedy ich konsystencja jest już odpowiednia a same owoce są szkliste, konfitury przekłada się do gorących słoików, a następnie pasteryzuje słoiki około 15 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl