- 40 dag surowego boczku
- 6 ziemniaków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 250 g kaszy jęczmiennej perłowej
- biała rzepa
- mały por
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 cebule
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jarzynka, sól, pieprz, liść laurowy
Przepis z dwumiesięcznika „Tina.Rozrywka ze smakiem.”
Przygotowanie:
- Kaszę zalać zimną wodą, gotować przez 5 minut, po czym dokładnie odcedzić. Boczek opłukać, zalać 1,5 l zimnej wody i gotować na wolnym ogniu. Dodać kaszę jęczmienną, listek i rozgniecione ziarna ziela angielskiego. Gotować ok. 1 godz.
- Por oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Cebule obrać, drobno posiekać. Rzepę, marchew i pietruszkę obrać, pokroić w niewielką kostkę.
- Warzywa, z wyjątkiem pora, dołożyć do zupy w połowie gotowania. Na 10 min przed końcem dodać por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek wyjąć z wody, pokroić na małe kawałki, po czym włożyć z powrotem do garnka.
- Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i jarzynką, na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera