Krupnik po polsku

Marta Balcerowska
Składniki (4 porcje):
Krupnik po polsku
  • 40 dag surowego boczku
  • 6 ziemniaków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 250 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • biała rzepa
  • mały por
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • jarzynka, sól, pieprz, liść laurowy

Przepis z dwumiesięcznika „Tina.Rozrywka ze smakiem.”

Przygotowanie:

  1. Kaszę zalać zimną wodą, gotować przez 5 minut, po czym dokładnie odcedzić. Boczek opłukać, zalać 1,5 l zimnej wody i gotować na wolnym ogniu. Dodać kaszę jęczmienną, listek i rozgniecione ziarna ziela angielskiego. Gotować ok. 1 godz.
  2. Por oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Cebule obrać, drobno posiekać. Rzepę, marchew i pietruszkę obrać, pokroić w niewielką kostkę.
  3. Warzywa, z wyjątkiem pora, dołożyć do zupy w połowie gotowania. Na 10 min przed końcem dodać por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek wyjąć z wody, pokroić na małe kawałki, po czym włożyć z powrotem do garnka.
  4. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i jarzynką, na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl