Wielkanocne jajo w nowej odsłonie

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Jajko na świątecznym stole w nowej odsłonie. Pasta jajeczna z łososiem.
Jajko na świątecznym stole w nowej odsłonie. Pasta jajeczna z łososiem. DAN CAKE
Jajo podczas Świąt Wielkanocnych pełni bardzo ważną rolę. Jest głównym elementem święconki, ozdobą wnętrz oraz najważniejszą potrawą na stole.

Co roku z jajkiem robimy to samo: barwimy łupinami cebuli, wielobarwnymi farbkami lub gotowymi naklejkami. Na stole tradycyjnie jaja występują w parze z majonezem, chrzanem czy sosem tatarskim. A może tak urozmaicić menu? I w tym roku zaskoczyć rodzinę i gości?

Jajko – jak to się zaczęło

Pomysł na przekąskę na wielkanocny stół to mufinki z chleba z dodatkami.
Pomysł na przekąskę na wielkanocny stół to mufinki z chleba z dodatkami. DAN CAKE

Obecnie jajko to symbol życia. Od dawna przypisywano mu magiczne moce. Już w starożytności był symbolem kultu. Egipcjanie jajko wykorzystywali w ceremonii pogrzebowych (wieszali je pod sufitem świątyń). Persowie wierzyli, że cały świat wykluł się z jajka. Słońce było białkiem, a księżyć żółtkiem. A w Polsce? Jajko też miało swoje szczególne miejsce i wierzono w jego magiczne moce. Umieszczone w rogu domu miało zapewnić szczęście, kładziono je także na progu stajni przed pierwszym wyprowadzniem bydła w pole. W tradycji chrześcijańskiej jajko symbolizuje Zmartwychwstanie Chrystusa i chyba nikt nie wyobaraża sobie świąt wielkanocnych i potraw bez niego.

Jajko na świątecznym stole w nowej odsłonie

Jajko na świątecznym stole zazwyczaj gości na talerzyku, przekrojone na pół i przykryte majonezem i szczypiorkiem. A może warto go podać w postaci pasty? Aby ją przygotować musimy połączyć jajka z odrobiną majonezu lub jogurtu. Do tego możemy dodać likier jajeczny, płatki migdałowe i kawałki wędzonego łososia. Tak przygotowaną pastę możemy wyłożyć na kruchych mini babeczkachw wersji słonej.

Jak przygotować pastę?

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Oddzielamy żółtko od białek. Żółtka mieszamy w misce, dodajemy majonez lub jogurt grecki, posiekanego łososia, likier jajeczny i płatki migdałowe. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełniamy babeczki (do nadzień słonych).
Białka, które nam zostały możemy połączyć z drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkami kiszonymi oraz majonezem i nadziać nimi babeczki. Wówczas drugą potrawę mamy gotową.

Jajko podczas świątecznego śniadania

Podczas świątecznego śniadania jajko możemy podać w zaskakującej odsłonie np.: w formie sadzonej podawane jako oryginalna kanapka. Po między dwa gofry wkładamy rozpływające się jajko sadzone z dodatkiem boczku i sałaty.
Równie szybko i w prosty sposób przygotujemy także chlebowe muffinki z jajkiem, np. przepiórczym. W tym celu potrzebny nam będzie wieloziarnisty chleb tostowy, który wystarczy lekko rozwałkować i wyłożyć nim formę do mufinek. Do środka wbijamy jajko i dodajemy ulubione dodatki.

Święta Wielkanocne to w końcu najbardziej radosne święta w naszej tradycji. Pozwólmy sobie zatem na wprowadzenie nieco fantazji w nasze tegoroczne menu.

Jajko sadzone pomiędzy goframi.
Jajko sadzone pomiędzy goframi. DAN CAKE
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy ocenili rząd Tuska. Zaskakujące wyniki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl