Buraki mają swoich fanów – doczekały się nawet swojego święta, obchodzonego 24 listopada. I słusznie, bo są wyjątkowo smaczne i zdrowe. W dodatku wcale nie muszą mieć postaci dobrze znanej ćwikły, czy barszczu. Z buraków można przygotować wiele dań – również oryginalnych i „nowoczesnych”. Oto kilka propozycji.
Zupa-krem z buraków
Zupa-krem z buraków to bardziej nowoczesny odpowiednik klasycznego barszczu, w dodatku szybki w przygotowaniu. Upieczone buraki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym. Jego smak dodatkowo wzbogaci jabłko oraz fenkuł. Wszystko miksujemy na gęsty krem i podajemy np. z chrupkim pieczywem z sezamem.
Tosty z jajkiem sadzonym i buraczkowym humusem
Burakami możemy urozmaicić smak (i wygląd) humusu, czyli coraz popularniejszej pasty z ciecierzycy. Możemy ją kupić gotową lub przygotować samodzielnie z ugotowanej ciecierzycy i dodatku tahiny (pasty sezamowej), soku z cytryny i oliwy. Humus trzeba zmiksować z upieczonym w folii aluminiowej burakiem. Powstanie pyszna pasta o pięknym kolorze. Będzie świetnie smakować z pszennymi lub pełnoziarnistymi tostami, a dodatkowo możemy położyć na wierzch sadzone jajko. To doskonały pomysł na sycące i zdrowe śniadanie.
Zobacz: Więcej przepisów z burakiem w roli głównej (WIDEO)
Klopsiki z buraków i kaszy jaglanej
Pysznym daniem obiadowym są klopsiki z buraków. Ugotowane buraczki wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać kaszę jaglaną (ugotowaną), jajko, ziarna słonecznika i cebulę oraz ulubione przyprawy. Z masy formujemy klopsiki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Przekąska z konfiturą z buraka i śledziem
Z buraków można też przygotować konfiturę, ale o wytrawnym smaku. Drobno utarte buraczki przesmaża się na maśle, z dodatkiem imbiru, soku z cytryny (lub octu jabłkowego) i płatków migdałów. Można ją wykorzystać jako dodatek do wielu potraw, albo podać jako przekąskę – w postaci mini kanapek z dodatkiem twarożku i marynowanego śledzia.
Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka to przekąska wykwintna, ale łatwa do przygotowania. Upieczone i obrane buraki wystarczy cieniutko pokroić (najwygodniej na szatkownicy), posypać pokruszonym serem feta, prażonymi ziarnami dyni i listkami rukoli. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i gotowe.