Pyszne i oryginalne dania z buraka – polecamy 5 przepisów

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Z buraków można przygotować znacznie więcej niż barszcz i ćwikłę. I warto to robić.
Z buraków można przygotować znacznie więcej niż barszcz i ćwikłę. I warto to robić. Dan Cake
Burak to warzywo wszechstronne, pyszne i zdrowe. Polecamy pięć przepisów, które sprawią, inaczej spojrzycie na to popularne warzywo.

Buraki mają swoich fanów – doczekały się nawet swojego święta, obchodzonego 24 listopada. I słusznie, bo są wyjątkowo smaczne i zdrowe. W dodatku wcale nie muszą mieć postaci dobrze znanej ćwikły, czy barszczu. Z buraków można przygotować wiele dań – również oryginalnych i „nowoczesnych”. Oto kilka propozycji.

Zupa-krem z buraków

Zupa-krem z buraków to bardziej nowoczesny odpowiednik klasycznego barszczu, w dodatku szybki w przygotowaniu. Upieczone buraki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym. Jego smak dodatkowo wzbogaci jabłko oraz fenkuł. Wszystko miksujemy na gęsty krem i podajemy np. z chrupkim pieczywem z sezamem.

Tosty z jajkiem sadzonym i buraczkowym humusem

Burakami możemy urozmaicić smak (i wygląd) humusu, czyli coraz popularniejszej pasty z ciecierzycy. Możemy ją kupić gotową lub przygotować samodzielnie z ugotowanej ciecierzycy i dodatku tahiny (pasty sezamowej), soku z cytryny i oliwy. Humus trzeba zmiksować z upieczonym w folii aluminiowej burakiem. Powstanie pyszna pasta o pięknym kolorze. Będzie świetnie smakować z pszennymi lub pełnoziarnistymi tostami, a dodatkowo możemy położyć na wierzch sadzone jajko. To doskonały pomysł na sycące i zdrowe śniadanie.

Zobacz: Więcej przepisów z burakiem w roli głównej (WIDEO)

Klopsiki z buraków i kaszy jaglanej

Pysznym daniem obiadowym są klopsiki z buraków. Ugotowane buraczki wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać kaszę jaglaną (ugotowaną), jajko, ziarna słonecznika i cebulę oraz ulubione przyprawy. Z masy formujemy klopsiki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.

Przekąska z konfiturą z buraka i śledziem

Z buraków można też przygotować konfiturę, ale o wytrawnym smaku. Drobno utarte buraczki przesmaża się na maśle, z dodatkiem imbiru, soku z cytryny (lub octu jabłkowego) i płatków migdałów. Można ją wykorzystać jako dodatek do wielu potraw, albo podać jako przekąskę – w postaci mini kanapek z dodatkiem twarożku i marynowanego śledzia.

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to przekąska wykwintna, ale łatwa do przygotowania. Upieczone i obrane buraki wystarczy cieniutko pokroić (najwygodniej na szatkownicy), posypać pokruszonym serem feta, prażonymi ziarnami dyni i listkami rukoli. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i gotowe.

Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl
Dodaj ogłoszenie