Jedzenie nie tylko ma dobrze smakować, ale również apetycznie wyglądać. Zamiast podać danie na talerzu można zrobić to w bardziej kreatywny sposób i wykorzystać do tego dynię.
Zobacz: Przepis na kopytka ziemniaczane, z serem, ze szpinakiem i leniwe oraz kopytka z dyni
Wydrążona dynia świetnie się sprawdza jako naczynie do zup, gulaszy, ale również do zapiekanek. Gdy na obiad zrobisz krem z dyni, nie wyrzucaj jej zewnętrznej części. Użyj jej jako talerza. Takim podaniem na pewno zaskoczysz swoich gości!
Przedstawiamy przepis na pyszny zapiekany makaron w dyni z porem i kurczakiem.
Składniki na makaron zapiekany w dyni:
- 1 średnia dynia
- 400 g makaronu (papardelle)
- 300 g mięsa z uda kurczaka
- 300 ml śmietana 30%
- 2 średnie pory
- 300 g miąższu z dyni
- 3 łyżki masła
- 6 listków świeżej szałwii
- 10 listków świeżej bazylii
- 100 g tartego żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Odetnij z dyni pokrywkę, wydrąż środek , a ścianki wysmaruj olejem. Tak przygotowaną dynię wstaw do piekarnika, nagrzanego do 160 st. Celsjusza na 20 minut.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i opłucz zimną wodą.
Warto zobaczyć: Jakie właściwości ma dynia (WIDEO)
Pokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie podsmaż na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Dodaj por pokrojony w półkrążki (bez mocno zielonych części). Później dodaj masło, miąższ z wydrążonej dyni i całość podduś 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodaj wcześniej przygotowany makaron, śmietanę i pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na koniec nafaszeruj dynię, posyp danie serem, przykryj pokrywką i zapiec w piekarniku w 180 st. Celsjusza przez ok. 30-40 minut.