Zioła wspomagające trawienie – od przypraw do herbatek ziołowych

Katarzyna Józefowicz
Zioła nie tylko podnoszą smak potraw, ale też sprawiają, że są one łatwiejsze do strawienia. Pomocne w niestrawności są też herbatki ziołowe.
Zioła nie tylko podnoszą smak potraw, ale też sprawiają, że są one łatwiejsze do strawienia. Pomocne w niestrawności są też herbatki ziołowe. StockSnap - pixabay.com
Spotkania rodzinne i towarzyskich sprzyjają jedzeniu. Nasze stoły uginają się pod ciężarem licznych przysmaków, których zwykle trudno sobie odmówić. Czasami jednak przejedzenie może skończyć się bólami brzucha, wzdęciami i kłopotami trawiennymi, dlatego warto wiedzieć, jak można temu zaradzić.

Jeżeli problem z trawoeniem nie jest poważny, możemy sięgnąć po herbatki i nalewki ziołowe. Aby jednak były skuteczne, musimy wiedzieć, z jakich roślin je przygotować.

Podstawowe zioła na niestrawność

Klasykami wśród ziół na niestrawność są przede wszystkim: mięta, koper włoski i rumianek. Wszystkie obfitują w składniki o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym i wiatropędnym oraz pobudzają pracę jelit i wspomagają wydzielanie soków trawiennych.

Substancjami czynnymi, które za to odpowiadają są olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne i gorycze (mięta pieprzowa i rumianek pospolity), kumaryny i śluzy (rumianek pospolity) oraz olejki eteryczne, zapobiegające wzdęciom i zaparciom (koper włoski). Każde z ziół można stosować oddzielnie, ale lepiej jest je połączyć, gdyż wtedy są skuteczniejsze.

Zioła można zbierać i suszyć samodzielnie, ale można też zdecydować się na gotowe herbatki, dostępne w każdej aptece lub sklepie spożywczym (wymienione zioła wchodzą w skład wielu gotowych preparatów i herbatek na trawienie takich jak np. Trawisto, Herbarium – aktywne trawienie).

Inne zioła wspomagające trawienie

Poza trzema podstawowymi ziołami polecanymi na kłopoty trawienne, jest również kilka innych roślin, które mogą nam pomóc w kryzysowej sytuacji. Należą do nich między innymi: szałwia lekarska (ziele), dziurawiec (kwitnące ziele), arcydzięgiel litwor (korzeń), mniszek lekarski (korzeń), imbir lekarski (korzeń), gorczyca (nasiona), borówka czarna (suszone owoce), hyzop lekarski (ziele), krwawnik lekarski (kwitnące ziele), cykoria podróżnik (korzeń) czy śliwa tarnina (owoce). Zanim jednak z nich skorzystamy, powinniśmy poznać właściwości poszczególnych roślin i sprawdzić, czy ich stosowanie nie wiąże się z ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych lub alergii.

Co jeszcze pomoże na niestrawność

Poza ziołami, przy kłopotach z przewodem pokarmowym przydatne może się także okazać siemię lniane. Po jego zaparzeniu (całych lub zmielonych ziaren), uzyskamy galaretowaty, przeźroczysty, bezsmakowy płyn, który znakomicie powleka ściany żołądka, chroniąc je przed podrażnieniami i uszkodzeniami.

Przy zaburzeniach trawienia pomocna może się także okazać nalewka z orzecha włoskiego (tzw. orzechówka), która szybko przynosi ulgę i pobudza żołądek do pracy. Jeden z najprostszych przepisów na jej przygotowanie polega na wykorzystaniu 10 szt. bardzo młodych, jeszcze zielonych orzechów, zebranych z drzewa na początku lipca.

Owoce wraz ze skórką kroi się na kawałki, wkłada do słoika i zalewa 1 l wódki. Po miesiącu brązowy płyn się odlewa, a orzechy zasypuje 3 łyżkami cukru i odstawia na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie powstały syrop przelewa się przez gazę, łączy z wcześniej uzyskanym alkoholem i odstawia do sklarowania.

Zioła w kuchni, czyli ułatwienia dla trawienia

Kłopotom trawiennym można jednak też zaradzić jeszcze zanim się pojawią. Jeśli do sałatek, bigosów, ciężkich sosów, tłustych mięs, grzybów, grochu lub ciężkostrawnych potraw kuchni polskiej dodamy takie przyprawy jak: estragon, kminek, cząber, anyż, bazylię, jałowiec, lubczyk, majeranek, oregano, miętę, kolendrę, rozmaryn, tymianek lub szałwię, dania staną się nie tylko lżejsze i delikatniejsze, ale też smaczniejsze i zdrowsze.

Z ziołami też zachowaj ostrożność

Sięgając po zioła i przyprawy wspomagające trawienie, musimy jednak pamiętać, że nie zawsze możemy stosować bez ograniczeń. Przykładem może być między innymi rozmaryn lekarski, który w nadmiarze może być szkodliwy, a dla kobiet w ciąży jest wręcz niebezpieczny.

Źle może się też skończyć stosowanie latem dziurawca, gdyż roślina powoduje nadwrażliwość na słońce i przyczynia się do wystąpienia fotouczuleń. Zaszkodzić może też stosowana przez dłuższy czas lub w dużych dawkach szałwia lekarska, której nadmierne spożycie skutkuje pojawieniem się zaburzeń ruchowych, rozkojarzeniem i zawrotami głowy. Także lukrecja nie jest ziołem całkiem obojętnym, dlatego nie poleca się jej między innymi osobom chorym na nadciśnienie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zioła wspomagające trawienie – od przypraw do herbatek ziołowych - e-Ogródek

Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl