Jest skutecznym środkiem w leczeniu wczesnych faz infekcji czy przeziębienia. Ma piękny złoty kolor, miodowy aromat i jest po prostu smaczne. Pamiętajmy, że kwitnienie mniszka lekarskiego, czyli popularnego mlecza przypada wiosną, wówczas w słoneczny i suchy dzień zbieramy same żółte płatki (zielone są gorzkie) kwiatów rosnących z dala od dróg i kominów fabryk. Z podanych składników otrzymamy 5 litra słodkiego wina.
Składniki:
- 1,5 l płatków kwiatów mniszka
- 1,5 kg cukru i 1,5l wody
- 135 g rodzynków
- 1,5 pomarańczy
- sok z 2 cytryn
- 1,5 l wody i 0,5kg cukru
Sposób przygotowania:
Płatki kwiatów mniszka, rodzynki i rozdrobnione pomarańcze wsypujemy do butli i zalewamy roztworem cukru rozpuszczonego w ciepłej, lecz nie gorącej wodzie. Całość zamykamy korkiem i rurką fermentacyjną napełnioną wodą. Przez najbliższe 4-6 tygodni powinna trwać w butli gwałtowna fermentacja. Po tym czasie przecedzamy wino, płatki i owoce wyrzucamy a pozostały płyn wlewamy ponownie do butli. Całość uzupełniamy ciepłą wodą z rozpuszczonym w niej cukrem i sokiem z cytryny. Butlę zamykamy ponownie na kolejne 4-6 tygodni lub do całkowitego ustania fermentacji (wino przestanie pykać).