Składniki:
- 10 l owoców czerwonej porzeczki,
- 10 l wody,
- 4,7 kg cukru + 0,5 kg po zakończeniu burzliwej fermentacji.
Sposób przyrządzania:
By uzyskać wino o pięknym czerwonym kolorze i bogatym bukiecie, owoce porzeczki trzeba lekko zmiażdżyć, przesypać cukrem i pozostawić pod przykryciem na noc. Tak przygotowane owoce przelewamy do butli, zalewamy nie przegotowaną wodą, sprawdzamy czy cały cukier rozpuścił się i zamykamy butlę korkiem i rurką fermentacyjną. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, wino przelewamy przez sito, owoce wyrzucamy, a płyn ponownie wlewamy do butli ewentualnie dolewamy 1-2 litra wody z ½ kg cukru i odstawiamy do ponownej fermentacji na 4-6 tygodni. Po upływie tego czasu wino rozlewamy do butelek. Z tej ilości składników uzyskamy około 28 butelek wina.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera