Składniki:
- 10 l owoców czerwonej porzeczki,
- 10 l wody,
- 4,7 kg cukru + 0,5 kg po zakończeniu burzliwej fermentacji.
Sposób przyrządzania:
By uzyskać wino o pięknym czerwonym kolorze i bogatym bukiecie, owoce porzeczki trzeba lekko zmiażdżyć, przesypać cukrem i pozostawić pod przykryciem na noc. Tak przygotowane owoce przelewamy do butli, zalewamy nie przegotowaną wodą, sprawdzamy czy cały cukier rozpuścił się i zamykamy butlę korkiem i rurką fermentacyjną. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, wino przelewamy przez sito, owoce wyrzucamy, a płyn ponownie wlewamy do butli ewentualnie dolewamy 1-2 litra wody z ½ kg cukru i odstawiamy do ponownej fermentacji na 4-6 tygodni. Po upływie tego czasu wino rozlewamy do butelek. Z tej ilości składników uzyskamy około 28 butelek wina.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Ideal Lux Le Roy 73439
Lampa stołowa Le Roy TL1 Small 073439 Ideal Lux De…
kup teraz

Ideal Lux Lampka Nocna Led Okrągła Biała Cerchio Tl (1000112092)
Lampa stołowa CERCHIO TL sprawdzi się w pomieszcze…
kup teraz

Zuma Line Adana (5525BK)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE