Domowe wino z winogron – potrzebny sprzęt
Zanim to jednak nastąpi, musimy odważyć się na pierwszy krok. Do tego celu będzie nam potrzebny mały zestaw akcesoriów do produkcji domowego wina. Do podstawowego wyposażenia należą m.in. szklany gąsior do wina, korek, rurka fermentacyjna, wężyk do zlewania wina, butelki na gotowe wino.
Będziemy też potrzebować drożdży winiarskich (nie należy mylić ich z cukierniczymi, ani żadnymi innymi), w które wcześniej musimy zaopatrzyć się w sklepie z artykułami winiarskimi.
Winobranie w ogrodzie – zbieramy i przygotowujemy winogrona na wino
Produkcję własnego wina rozpoczynamy od zbioru winogron. W zależności od odmiany, winogrona dojrzewają w różnym czasie, ale zwykle jest to jesień. Ze zbiorem owoców czekamy, aż winogrona mocno dojrzeją, gdyż wtedy zbierze się w nich więcej cukrów.
Następnie obcinamy je z pędów, przebieramy, usuwając szypułki, liście i uszkodzone lub nadgniłe owoce, dokładnie, ale szybko je myjemy. Niektóre przepisy zakładają użycie niemytych owoców, co pozwala wykorzystać znajdujące się na ich powierzchni naturalne drożdże. Następnie przystępujemy do przygotowania moszczu czyli podstawy wina.
Sprawdź: Jak dbać latem o krzewy winorośli
Jak zrobić moszcz winny
Umyte winogrona dokładnie zmiażdżymy (ręcznie, maszynką do mięsa, sokowirówką, lub specjalna prasą do wyciskania winogron, przeznaczonych na wino). Następnie przekładamy je do szklanego gąsiora, zalewamy syropem z wody i cukru (w proporcji ok. 80 g cukru na 1 l wody, ale ilość cukru może być różna, w zależności od przepisu i rodzaju wina np. słodkie wina wymagają więcej cukru, wytrawne mniej). Naczynie napełniamy do ok. 2/3 jego wysokości i zamykamy otwór gąsiora korkiem z rurką fermentacyjną.
Przygotowujemy drożdże winiarskie
Przed zamknięciem gąsiora do moszczu możemy też dodać odpowiednio przygotowane drożdże winiarskie, które należy wcześniej rozmnożyć w letniej wodzie z dodatkiem cukru i pożywki dla drożdży, odstawiając w ciepłe miejsce na kilka dni. Przy ich zakupie trzeba się jednak upewnić, jaki rodzaj drożdży będzie nam potrzebny, gdyż inne drożdże dodaje się do wina słodkiego, a inne do wytrawnego.
Pierwszy etap fermentacji wina (fermentacja burzliwa)
Zamknięty balon z moszczem umieszczamy na kilka dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 22 - 25°C), aby jego zawartość mogła zacząć fermentować. Po tym czasie gumowym wężykiem delikatnie zlewamy wino do mniejszego gąsiora, nie naruszając osadu. Następnie w razie potrzeby ściągnięte wino dosładzamy (ilość dodawanego cukru uzależniona jest od tego, czy chcemy otrzymać wino słodkie, półsłodkie czy wytrawne), zamykamy w gąsiorze korkiem z rurką fermentacyjną, odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce i czekamy.
Kiedy przecedzić wino i co zrobić dalej
Przez pierwsze kilka tygodni wino pracuje bardzo intensywnie, później procesy fermentacyjne zaczynają się uspokajać. Wtedy należy wino przecedzić i z powrotem umieścić w balonie, zamykając otwór korkiem, tak jak poprzednio.
Przez następne kilka miesięcy, fermentacja wewnątrz naczynia będzie odbywała się już znacznie spokojniej, aż do czasu, kiedy w rurce fermentacyjnej przestaną pojawiać się bąbelki gazów. Wtedy wino powinno być już dostatecznie klarowne, a wszelkie zanieczyszczenia i męty, znajdować się na dnie balonu.
Jest to sygnał do ściągnięcia płynu, przecedzenia go przez gęste, bawełniane płótno i przelania do butelek. Przy ściąganiu wina wężem, należy bardzo uważać, aby nie spowodować jego ponownego zmętnienia osadem, znajdującym się na dnie balonu.
Dowiedz się więcej: Od czego zacząć produkcję domowego wina
Leżakowanie wina
Tak przygotowane butelki z winem korkujemy i umieszczamy na leżąco lub lekko pochylone szyjkami w dół w chłodnej piwnicy (temp. ok. 10-15°C), gdzie będzie mogło spokojnie leżakować. Dojrzewanie wina w butelkach trwa od kilku miesięcy nawet do kilku lat, w zależności od tego, na jakim rodzaju wina nam zależy.