Żurek na prawdziwym zakwasie
Składniki:
1,5 l wywaru z białej kiełbasy
1/2 l zakwasu na żurek
1/2 kg białej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki
przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy
Sposób wykonania:
Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony
w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem dodajemy ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy kleksem z chrzanu i gałązką koperku.
Pasztet wielkanocny z jajkiem

Składniki:
- po 25 dag mięsa wołowego, wieprzowego i cielęcego
- 50 dag wątróbki wieprzowej
- 25 dag tłustego boczku
- 2 bułki kajzerki
- włoszczyzna, 2 cebule
- 3 jaja
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa, bułka tarta, łyżka margaryny
Sposób wykonania:
Mięso ugotować z warzywami i przyprawami. Po zdjęciu z ognia dodać bułkę. Gdy wchłonie wywar,
a mięso ostygnie, wszystkie składniki zemleć dwukrotnie w maszynce. Mięso przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy zagłębiając w niej głęboko ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 2 cebule
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- kolorowy pieprz
Sposób wykonania:
Kiełbasę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Wkładamy ją wrzątku i wyjmujemy po 15 minutach. Wywar możemy wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.
Naczynie żaroodporne smarujemy równomiernie oliwą z oliwek. Na spodzie układamy cebule pokrojone w cienkie półplasterki. Na nią układamy kiełbasę. Pojemnik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut (w piekarniku z termoobiegiem wyjmujemy po 15 minutach). Po wyjęciu kiełbasy cebulkę można podsmażyć dłużej, by się przyrumieniła.
Jajka faszerowane na sto sposobów

Składniki:
- 10 jajek
- 2 łyżki śmietany 12-proc.
- sól, pieprz, koperek
- kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Tak powstałą masą napełniamy jajka. Na wierzch kładziemy łezkę kawioru, podsmażonych pieczarek lub kawałeczek posiekanej szynki.
Pieczeń z ziołami

Składniki:
- 1,5-2 kg karczku bez kości
- 2 cebule, główka czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
Kawałek karczku umyć i zalać zimą wodą, do której dodaje się warzywa i przyprawy. Mięso musi być przykryte marynatą i odstawione do lodówki nawet na 2 dni. Przewracamy je od czasu do czasu. Pieczemy bez tłuszczu przez 2 godz. w 190 stopniach podlewając wyciekającym sosem.
Wielkanocne śniadanie to niewątpliwie najważniejsza pod względem kulinarnym chwila nadchodzących świąt. Czego nie może tego dnia zabraknąć na naszym stole?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

NOWODVORSKI - LAMPA STOŁOWA MONO GU10 - CZARNY - 7706
Wymiary:Wysokość: 40cmSzerokość: 22cm x 14cmGwint/…
kup teraz

Zuma Line Lampa stołowa REA biało-złota RLT93163-1GW (RLT931631GW)
Źródło światła: 1 x 60W Rodzaj trzonka: E27 Wysoko…
kup teraz

Kaspa Coco 41092102
Nowoczesna lampa stołowa COCO 41092102 abażurowa d…
kup teraz

Elstead Lampa stołowa Holmes QZ-HOLMES-TL
Pojedyncza lampa stołowa Elstead Quoizel Holmes z …
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE