Tradycyjne wielkanocne potrawy - przepisy

Katarzyna Korzeniecka
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć żurku na prawdziwym zakwasie.
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć żurku na prawdziwym zakwasie. Kurier Lubelski
Wielkanocne śniadanie to kulminacyjna chwila nadchodzących świąt. Spędzamy co najmniej kilka godzin na przygotowywaniu świątecznych dań i dbaniu o to, by ten posiłek był wyjątkowy. Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Z całą pewnością pasztetu, żuru z białą kiełbasą i pieczonego mięsa. Przedstawiamy kilka przepisów na tradycyjne wielkanocne potrawy.

Żurek na prawdziwym zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z białej kiełbasy

  • 1/2 l zakwasu na żurek

  • 1/2 kg białej kiełbasy

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 szklanka śmietany kremówki

  • 1 łyżka mąki

  • przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy

Sposób wykonania:

Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony
w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem dodajemy ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy kleksem z chrzanu i gałązką koperku.

Pasztet wielkanocny z jajkiem

Pasztet wielkanocny z jajkiem
Pasztet wielkanocny z jajkiem Kurier Lubelski

Składniki:

  • po 25 dag mięsa wołowego, wieprzowego i cielęcego
  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • 25 dag tłustego boczku
  • 2 bułki kajzerki
  • włoszczyzna, 2 cebule
  • 3 jaja
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa, bułka tarta, łyżka margaryny

Sposób wykonania:

Mięso ugotować z warzywami i przyprawami. Po zdjęciu z ognia dodać bułkę. Gdy wchłonie wywar,
a mięso ostygnie, wszystkie składniki zemleć dwukrotnie w maszynce. Mięso przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy zagłębiając w niej głęboko ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą Kurier Lubelski

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • kolorowy pieprz

Sposób wykonania:

Kiełbasę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Wkładamy ją wrzątku i wyjmujemy po 15 minutach. Wywar możemy wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.
Naczynie żaroodporne smarujemy równomiernie oliwą z oliwek. Na spodzie układamy cebule pokrojone w cienkie półplasterki. Na nią układamy kiełbasę. Pojemnik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut (w piekarniku z termoobiegiem wyjmujemy po 15 minutach). Po wyjęciu kiełbasy cebulkę można podsmażyć dłużej, by się przyrumieniła.

Jajka faszerowane na sto sposobów

Jajka faszerowane
Jajka faszerowane Kurier Lubelski

Składniki:

  • 10 jajek
  • 2 łyżki śmietany 12-proc.
  • sól, pieprz, koperek
  • kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Tak powstałą masą napełniamy jajka. Na wierzch kładziemy łezkę kawioru, podsmażonych pieczarek lub kawałeczek posiekanej szynki.

Pieczeń z ziołami

Pieczeń z ziołami
Pieczeń z ziołami Kurier Lubelski

Składniki:

  • 1,5-2 kg karczku bez kości
  • 2 cebule, główka czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

Kawałek karczku umyć i zalać zimą wodą, do której dodaje się warzywa i przyprawy. Mięso musi być przykryte marynatą i odstawione do lodówki nawet na 2 dni. Przewracamy je od czasu do czasu. Pieczemy bez tłuszczu przez 2 godz. w 190 stopniach podlewając wyciekającym sosem.

Wielkanocne śniadanie to niewątpliwie najważniejsza pod względem kulinarnym chwila nadchodzących świąt. Czego nie może tego dnia zabraknąć na naszym stole?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl