Winne fondue z mięsem i sosami

Joanna Krzewińska
Składniki:
  • polędwica wołowa, górka cielęca, polędwiczki wieprzowe – łącznie - około 200-300 gram na osobę
Winne fondue z mięsem i sosami

0,7 litra dobrego bulionu mięsnego

  • 0,7 litra białego półwytrawnego wina
  • 3 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • kilka igieł rozmarynu
  • goździki
  • pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

Zagotować bulion z przyprawami, dolać wino, gotować jeszcze parę minut. Mięso lekko zmrozić i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na półmiskach. Podawać z sosami.

Sos majonezowo musztardowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta cukru
  • kilka kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Winne fondue z mięsem i sosami

Sos żurawinowy:

  • 200 gram żurawiny ze słoika
  • 3 łyżki brandy
  • szczypta mielonego chilli
  • sól

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sos z sera z pleśnią niebieską:

  • 100 gram sera z pleśnią niebieską
  • 150 gram serka śmietankowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta cukru
  • sól
  • szczypta mielonego chilli
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka wiśniówki
  • 4-5 łyżek siekanej natki pietruszki

Roztarty ser wymieszać z pozostałymi składnikami.

Naczynie  z wywarem ustawić na podgrzewanej podstawce. Bulion ma się cały czas lekko gotować. Wokół ustawić półmiski z mięsem, miseczki z sosami. Można dodać zblanszowaną mini marchewkę. Na widelczyki nadziewamy po kawałku mięsa, wkładamy do wywaru i gotujemy. Następnie maczamy je w wybranym sosie.

Winne fondue z mięsem i sosami

Przepis nadesłała Pani Joanna Krzewińska do konkursu "Przepis na fondue".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl