Babka wielkanocna. Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

rosik93, Katarzyna Dębek
Babka wielkanocna - świąteczne ciasto, lubiane przez wszystkich łasuchów.
Babka wielkanocna - świąteczne ciasto, lubiane przez wszystkich łasuchów. rosik93
Babka wielkanocna to tradycyjne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Polecamy przepis i podpowiadamy, jak ją upiec.

Do upieczenia wielkanocnej babki będą potrzebne następujące składniki:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • płatki migdałowe
  • olej
  • bułka tarta

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
Babka wielkanocna nie tylko wygląda ładnie, ale jeszcze lepiej smakuje.
Babka wielkanocna nie tylko wygląda ładnie, ale jeszcze lepiej smakuje. rosik93

Pieczemy babkę wielkanocną

Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy. Margarynę roztapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy.

Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.

Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 2 minuty. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Autor przepisu: rosik93
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl