Do upieczenia wielkanocnej babki będą potrzebne następujące składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- płatki migdałowe
- olej
- bułka tarta
Polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
Pieczemy babkę wielkanocną
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy. Margarynę roztapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy.
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.
Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 2 minuty. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Autor przepisu: rosik93
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne