O smaku decyduje tu sos czy dressing, którym polewamy sałaty. Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne różne sałaty. Oto jedna z wielu odmian sosu typu winegret.
Składniki sałatki:
- Mieszanka różnych odmian sałat: rukola, sałata masłowa, sałata lodowa, endywia, cykoria i radicchio czyli czerwona odmiana cykorii, roszponka, rukiew,
Składniki sosu winegret:
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka ostrej musztardy z gorczycą,
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego,
- oliwa,
- świeże, posiekane zioła (bazylia, oregano, pietruszka, odrobina rozmaryny i szałwi),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzania:
Miód, oliwę, musztardę i sok z cytryny wlewamy do niedużego pojemnika z przykrywką, silnie potrząsamy, doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy świeże, drobno pokrojone zioła. Można też wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Taki sos jest świetnym dodatkiem nie tylko do mieszanek sałat, ale również do zimnych mięs, dań z grilla czy smażonej ryby.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera