Rukola i mieszane sałaty z sosem typu winegret

Katarzyna Dębek
Najprostszym i jednocześnie jednym z najsmaczniejszych dań są mieszanki sałat z sosem winegret. Można je podawać jako samodzielne danie, łączyć z serami i owocami morza, a także podawać jako dodatek do mięs czy ryb.

O smaku decyduje tu sos czy dressing, którym polewamy sałaty. Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne różne sałaty. Oto jedna z wielu odmian sosu typu winegret.

Składniki sałatki:

  • Mieszanka różnych odmian sałat: rukola, sałata masłowa, sałata lodowa, endywia, cykoria i radicchio czyli czerwona odmiana cykorii, roszponka, rukiew,

Składniki sosu winegret:

  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka ostrej musztardy z gorczycą,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego,
  • oliwa,
  • świeże, posiekane zioła (bazylia, oregano, pietruszka, odrobina rozmaryny i szałwi),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzania:

Miód, oliwę, musztardę i sok z cytryny wlewamy do niedużego pojemnika z przykrywką, silnie potrząsamy, doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy świeże, drobno pokrojone zioła.  Można też wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Taki sos jest świetnym dodatkiem nie tylko do mieszanek sałat, ale również do zimnych mięs, dań z grilla czy smażonej ryby.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl