Piklowane ogórki - przepis

Katarzyna Dębek

Wykonanie pikli

Ogórki umyj i obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przygotuj słoiki, wyparz je i osusz. Do każdego słoika włóż łyżeczkę gorczycy, dwa obrane ząbki czosnku, po 2 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu, kawałek korzenia chrzanu oraz kilka gałązek koperku i fragment listka laurowego. Włóż do słoika ogórki, dość ściśle.
W garnku wymieszaj litr wody, szklankę octu, cukier i sól, następnie zagotuj i gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach. Zakręć szybko słoiki.
Słoiki włóż do dużego garnka, tak aby miały przynajmniej 2 cm luzu z każdej strony i zalej wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotuj. Gotuj 3 minuty od zagotowania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl