Dżem z owoców rokitnika

Katarzyna Dębek
Owoce rokitnika dobrze zbierać po przymrozkach (lub włożyć je do zamrażarki).
Owoce rokitnika dobrze zbierać po przymrozkach (lub włożyć je do zamrażarki). Azalinka - pixabay.com
Dżem z owoców rokitnika ma ciekawy smak i aromat.

Składniki:

  • 1kg rokitnika,
  • szklanka wody,
  • 80 dag cukru,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

Owoce rokitnika zbieramy po przymrozkach lub umieszczamy na noc w zamrażarce by straciły cierpki smak. Przebrane i umyte wsypujemy do płaskiego garnka, zalewamy wodą, gotujemy z goździkami do miękkości, czyli 15-20 minut i miksujemy lub jeśli chcemy pozbyć się pesteczek przecieramy przez sito. Raz jeszcze zagotowujemy, dosładzamy i gorące przekładamy do wyparzonych słoików, które pasteryzujemy 5-10 minut. Rokitnik może też być dodatkiem do dżemów z gruszek czy jabłek, ma bowiem interesujący kwaskowy smak i ananasowy aromat.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl