Dżem z miechunki

Katarzyna Dębek
Na dżem (i do innych zastosować) zbieramy dojrzałe owoce miechunki. Trzeba je obrać z niejadalnych otoczek.
Na dżem (i do innych zastosować) zbieramy dojrzałe owoce miechunki. Trzeba je obrać z niejadalnych otoczek. JACLOU-DL - pixabay.com
Taki dżem jest świetnym dodatkiem do ciast, galaretek lodów i deserów, ma bowiem oryginalny smak i niepowtarzalny aromat.

Składniki:

  • szk. obranych owoców miechunki,
  • ½  szklanki cukru,
  • ½  szklanki soku ananasowego lub wody,
  • sok z ½ cytryny,
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Obrane i umyte jagody miechunki, gotujemy w garnku o grubym dnie z dodatkiem cukru, by owoce nie przypalały się, należy dodać do nich trochę wody, a jeszcze lepiej soku z ananasa, który podkreśli ananasowy smak samej miechunki. Owoce szybko się rozgotowują, ale można je też rozgnieść łyżką.

Po około 20-30 minutach, gdy owoce po odparowaniu wody i soku, będą miały konsystencję konfitury, można dodać do nich startą skórkę pomarańczy, doprawić sokiem z cytryny do smaku i gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki pasteryzuje się 5-10 minut lub przechowuje w lodówce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl