łosoś wędzony w plastrach,
ser śmietankowy,
papryka czerwona i żółta,
ogórek świeży,
koper,
zielone piórka cebuli,
sok z cytryny,
mielony pieprz,
bagietka lub chleb tostowy.
Sposób przyrządzenia:
Z bagietki przygotować grzanki np. w kształcie serduszek. Na talerzu rozłożyć płat wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny, posypać drobniutko pokrojonym koperkiem. Za pomocą noża rozprowadzić na nim warstwę sera, oprószyć mielonym pieprzem i ciasno zwinąć w rulon. Na każdym zwiniętym płacie ułożyć paprykę i ogórka pokrojone na odpowiednie kawałki. Każdego koreczka ułożyć na grzance. Spiąć wykałaczką. Na półmisku skomponować z zieleniną i kawałkami cytryny, podawać lekko schłodzone. Na nadzienie koreczków można użyć wiele dodatków odpowiednio je komponując smakowo. Mogą to być: ser żółty, ser mozzarella, oliwki, ogórek świeży, kiszony, marynowany, szparagi, itp.
Smacznego!!!
Autorka przepisu: Bożena Kansy, Krzywiczyny.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.