Spis treści
Szaszłyki na grilla – drobiowe, wegańskie i w wersji fit. Poznaj przepisy
Nie wiesz, jak przygotować szaszłyki? Wypróbuj nasze proste przepisy na szaszłyki drobiowe, warzywne oraz z wędzonym tofu.
Sprawdź proste przepisy na szaszłyki z grilla
Czym są szaszłyki i z czego są przygotowywane?
Szaszłyki to potrawa, która tradycyjnie składa się z kawałków mięsa i warzyw nadzianych na długą drewnianą wykałaczkę. Danie to najczęściej przygotowuje się na grillu, chociaż nadaje się również do pieczenia w piekarniku. Najprawdopodobniej tradycja spożywania szaszłyków pochodzi z centralnej Azji.
Jakie gatunki mięsa używa się do przygotowania szaszłyków? Są to głównie:
- wieprzowina,
- wołowina,
- jagnięcina,
- drób, a w szczególności filety z piersi kurczaka.
Mięso wcześniej marynuje się w specjalnej miksturze, składającej się z octu, wina, soku z cytryny, oleju oraz różnych rodzajów ziół i przypraw.
W wersji wegańskiej często przygotowuje się szaszłyki warzywne z dodatkiem wędzonego tofu.
Dodatkowo do szaszłyków dodaje się różne warzywa i grzyby, w tym:
- paprykę,
- cebulę,
- cukinię,
- bakłażana,
- pomidory.
Wartość odżywcza i kaloryczność szaszłyków
To, jaka będzie wartość odżywcza szaszłyków, zależy przede wszystkim od rodzaju użytego mięsa. Najbardziej kaloryczne i obfitujące w tłuszcz będzie danie przygotowane z tłustych kawałków wieprzowiny np. boczku lub golonki, a trochę mniej – z piersi z kurczaka, indyka lub jagnięciny. Natomiast najzdrowsze i najmniej kaloryczne będą szaszłyki warzywne.
Jeden szaszłyk z papryką, cebulą, pieczarkami i boczkiem waży ok. 300 g i jest źródłem 460 kcal, 21 g białka, 10 g węglowodanów i ogromnej ilości tłuszczu (nawet 40 g). Natomiast zamiana mięsa wieprzowego na pierś z kurczaka sprawia, że kaloryczność szaszłyków zmniejsza się do ok. 320 kcal.
Najzdrowszą wersją i najmniej kaloryczną są warzywne szaszłyki, które w porcji 300 g zawierają tylko 200 kcal.
Niestety żywność grillowana nie należy do najzdrowszych, ponieważ w procesie grillowania uwalniają się szkodliwe węglowodory aromatyczne, które wykazują silne działanie rakotwórcze. Dlatego lepszym rozwiązaniem byłoby pieczenie szaszłyków w piekarniku niż na tradycyjnym grillu.
Jeśli jednak zdecydowanie bardziej preferujesz szaszłyki z grilla, to staraj się wybierać chudsze rodzaje mięsa oraz nie przypalaj potraw.