- 1 średniej wielkości karp wypatroszony,
- 1 duża cebula,
- 1 duże opakowanie śmietany 30% gęstej
- 10 dag sera żóltego,
- sól, pieprz, przyprawa do ryb,
- łyżka masła
Przygotowanie:
Karpia natrzeć solą, pieprzem
i przyprawą do ryb z wewnątrz i z zewnątrz. Wsadzić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjąc go i ponacinać na dzwonki do kręgosłupa (nie rozcinając do końca). Na maśle zeszklić cebulę
i położyć na niej rybę. Delikatnie poddusić z jednej i drugiej strony, zalać śmietaną i dusić ok 20-30 minut. Parę minut przed końcem duszenia, zetrzeć ser i posypać z wierzchu. Podczas podawania można już delikatnie podzielić karpia na części i smacznego! Idealnie prezentuje sie na świątecznym stole. Podawany na patelni prezentuje się bosko. Bardziej smakuje na ciepło.
Wideo
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera