Makaron z cukinią w sosie śmietanowym to pomysł na szybki i łatwy obiad

Monika Piekarska
Marakon z cukinią w sosie śmietanowym.
Marakon z cukinią w sosie śmietanowym. Monika Piekarska
Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym to szybki i łatwy przepis na pożywny obiad. Choć cukinia jest uważana za warzywo sezonowe, to dostępne jest ono przez cały rok. Polecamy sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 250 g makaronu (np. tagiatelle),
  • 2 nieduże cukinie,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • sól z pieprzem,
  • 20 g sera cheddar,
  • kolorowy pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować na sposób al'dente. Cukinie umyć, końce odkroić, usunąć miąższ i pokroić w kostkę, następnie wrzucić ją na rozgrzany na patelni olej. Smażyć aż cukinia zmięknie, ale nadal będzie chrupka. Dodać śmietankę, starty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilkę jeszcze dusić. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze, z wierzchu oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Patelnie w najlepszych cenach

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl