Aranżując kuchnię w mieszkaniu (dużym lub małym) musimy sobie zadać pytanie: jak dużo czasu będziemy w niej spędzać? Czy będziemy gotować obiady codziennie? I ile osób ma z niej korzystać? Odpowiedzi na te pytania są bardzo ważne, ponieważ wtedy możemy dobrać odpowiednie sprzęty i meble do naszej kuchni.
Jeżeli lubimy gotować i mamy dużą rodzinę to zapewne będziemy przebywać wiele godzin w kuchni, nie tylko podczas gotowania, ale i sprzątania. Jeżeli kuchnia ma być w mieszkaniu osób, które większość czasu spędzają poza domem, może ona zajmować mniejszą część domu. Znając swoje potrzeby, styl życia i rytm dnia możemy dopasować naszą kuchnię do swoich oczekiwań.
Kuchnia – podział na strefy
Układ funkcjonalny tego pomieszczenia jest bardzo ważny. Każdego dnia wypakowujemy zakupy, przygotowujemy posiłki, zmywamy naczynia. By swobodnie wykonywać po kolei te czynności, strefy w kuchni powinny być odpowiednio zaplanowane. Podczas aranżacji warto trzymać się pewnych zasad dotyczących stref. Ale może najpierw wymieńmy je:
- strefa przechowywania (meble, lodówka, kosze - tutaj powinny być przechowywane wszelkiego rodzaju akcesoria, sztućce, talerze, szklanki itp),
- strefa zmywania (zlewozmywak, zmywarka - tutaj oprócz mycia naczyń, przygotowujemy produkty spożywcze do dalszej obróbki),
- strefa przygotowań potraw (to przede wszystkim funckjonalny blat roboczy),
- strefa gotowania (to płyta grzewcza i piekarnik).
Dopasowana zabudowa kuchni
Najważniejszą zasadą przy planowaniu układu kuchni jest odległość jaką musimy pokonać między lodówką, zlewozmywakiem a kuchenką. Najkorzystniej będzie jeśli te strategiczne rzeczy, a raczej droga jaką pokonujemy po między nimi ułożą się w kształt trójkąta.
Zalecane odległości:
- od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm,
- od zlewozmywaka do kuchenki 120-210 cm ( w małych kuchniach może być 90 cm),
- od kuchenki do lodówki 120-270 cm.
W kuchniach otwartych na salon lub bardzo wąskich lepiej jest postawić na zabudowę jednorzędową. Jest to bardzo rozsądne rozwiązanie, jednak mało ergonomiczne, bo nie da się tu zastosować zasady trójkąta.
Przeczytaj: Malarskie triki, by ukryć wady wnętrza
Dopuszczalne jest także zastosowanie zabudowy w kształcie litery L. Lepiej będzie wyglądać w większych kuchniach, jednak ich minusem są duże odległości pomiędzy sprzętami.
Koszty przy urządzaniu kuchni
Remont kuchni to spory wydatek. Powinniśmy bardzo skrupulatnie podliczyć ile to może nas kosztować, uwzględniając nawet najmniejsze rzeczy. Planowanie funkcjonalnej kuchni należy rozpocząć już na etapie projektu. W takim kosztorysie należy uwzględnić: odpowiednie meble, energooszczędne AGD oraz okap, który powinien oprócz wyglądać stylowo to i porządnie pochłaniać zapachy – szczególnie ważne jest to przy kuchni otwartej na salon. Trzeba także zadbać o instalację hydrauliczną, gazową, elektryczną oraz o odpowiednią wentylację. W kuchni nie możemy zapomnieć o odpowiednim oświetleniu. Tutaj dobrze mieć lampę górną oraz światło przy każdej strefie roboczej.
Kuchenne AGD
AGD w kuchni to rzeczy, których nie możemy sobie odpuścić, ale możemy je dopasować do potrzeb naszej rodziny. Dla 4 osób wystarczy tradycyjna lodówka z niewielkim zamrażalnikiem o standardowej wysokości 180 cm. Płyta grzewcza – tutaj też mamy kilka opcji do wyboru co do jej rozmiarów i ilości palników. Wybór zależy od nas samych i naszych preferencji. Piekarnik – urządzenie, które jest rzadziej używane niż płyta grzewcza, ale bardzo przydatne w przypadku wypieków i zdrowego odżywiania. Potrawy pieczone są znacznie zdrowsze niż smażone. Na wyposażeniu kuchni powinna znaleźć się również zmywarka. Jest to urządzenie dostępne w dwóch wymiarach (szerokość) 60 cm i 90 cm. Jeżeli mamy miejsce to zdecydowanie polecamy większą opcję. Wówczas będziemy mogli załadować talerze i garnki, których tak bardzo nie lubimy zmywać.
Wysokość blatów i układ mebli kuchennych
Odpowiednie rozplanowanie mebli w kuchni jest bardzo ważne dla wygody użytkowania tej przestrzeni. Rzeczy najczęściej używane powinny być pod ręką lub w szafkach, do których mamy łatwy dostęp. Dolne szafki lepiej jest zamienić na szuflady z pełnym wysuwem i amortyzacją. Szuflady zapewnią łatwy i wygodny dostęp do przechowywanych w nich rzeczy.
Wysokość blatów powinna być dopasowana do wzrostu osoby w niej najczęściej przebywającej. Aby dobrze dopasować blat do nas samych to zmierzmy wysokość od zgiętego łokcia do podłogi, a następnie odjąć 15 cm. I tak dla osoby mierzącej 160 cm, blat powinien znajdować się na wysokości 90 cm.
Kuchnię urządzamy raz na kilkanaście lat, zabudowa w niej jest stała więc jakiekolwiek zmiany mogą być kłopotliwe. Dlatego warto przemyśleć kwestię aranżacji naszej przestrzeni kuchennej. Gwarantujemy, że jeżeli nasza koncepcja będzie racjonalna i funkcjonalna w najbliższej przyszłości możemy zapomnieć o remoncie w kuchni.