Płyty indukcyjne podbiły rynek sprzętów AGD do kuchni. Nie dość, że wyglądają estetyczniej niż tradycyjne płyty z palnikami gazowymi, to dodatkowo cechują się energooszczędnością. To wszystko za sprawą skomplikowanego mechanizmu, który do ogrzewania wykorzystuje pole magnetyczne.
Jak działa płyta indukcyjna
Indukcja wyposażona jest w zwojnice. Przepływa przez nie prąd, który zmienia swój kierunek, nawet 24 tys. razy na sekundę. W ten sposób powstaje zmienne pole magnetyczne, które wywołuje ruch elektronów. Powoduje to powstawanie prądów wirowych, a co za tym idzie również ciepła. Naczynia ferromagnetyczne stawiają opór płynącemu prądowi, dzięki czemu prądy wirowe stają się coraz silniejsze.
Zalety płyty indukcyjnej
Płyta indukcyjna ma tę zaletę, że nie nagrzewa całej powierzchni garnka. Ciepło skoncentrowane jest tylko w dnie naczynia. Nie ma obawy, że się poparzymy, jeżeli nie dotkniemy bezpośrednio dna garnka.
Dodatkowo, dzięki płycie indukcyjnej oszczędzamy czas gotowania. W porównaniu z kuchenką gazową, czas nagrzewania indukcji jest aż o 30 proc. krótszy.
Używanie płyty indukcyjnej zmniejsza również zużycie prądu. Szacuje się, że jest to ok. 25 proc. w porównaniu z płytą ceramiczną.
Płyta indukcyjna cechuje się łatwością czyszczenia, dlatego te rozwiązanie jest coraz częściej wybierane przez inwestorów.
Wady płyty indukcyjnej
Płyta indukcyjna może za bardzo obciążać instalację elektryczną. W szczególności, kiedy używamy funkcji Power Boost, zapotrzebowanie indukcji na prąd rośnie. Gdy już zdecydujemy się na płytę indukcyjną warto ją podłączyć do trójfazowej instalacji elektrycznej.
Na indukcję muszą uważać osoby z rozrusznikiem serca. Urządzenie to może mylnie odczytać impulsy wytwarzane przez pole magnetyczne, przez co działanie rozrusznika może zostać zakłócone.
Do wad płyty indukcyjnej można też zaliczyć cenę. Nie dość, że sama indukcja kosztuje ok. 1500 - 2000 zł. to zakup kompletu naczyń ferromagnetycznych to wydatek ok. 1500 zł
Co więcej, płyty indukcyjne nie są trwałe. Trzeba uważać, żeby jej nie uszkodzić. Do czyszczenia trzeba również używać specjalnych środków, przeznaczonych właśnie do indukcji.
Jak wybrać płytę indukcyjną
Wybierając płytę indukcyjną trzeba zwrócić uwagę na wiele elementów. Począwszy od liczby pól grzewczych, rozmiaru płyty, skończywszy na funkcjach oferowanych przez producentów. Przedstawiamy cztery podstawowe elementy, z którymi każdy, kto planuje kupić indukcję, powinien się zapoznać.
1. Rozmiar płyty indukcyjnej
Rozmiar płyty indukcyjnej zależy przede wszystkim od powierzchni kuchni. Standardowy rozmiar indukcji to szerokość 58 - 60 cm. Jest to płyta z czterema polami grzewczymi. Jeżeli ktoś potrzebuje większej, to na rynku dostępne są urządzenia o szerokości 88 cm.
2. Liczba pól grzewczych
Standardem są cztery pola grzewcze. W ofercie są dostępne również płyty dwu- i jednostrefowe. Ważny jest kształt pól grzewczych. Istnieją pola pojedyncze, które grzeją tylko w wyznaczonej strefie. Lepszym rozwiązaniem jest opcja pola poszerzonego podwójnie, które składa się z dwóch obwodów. Dzięki temu nie jesteśmy ograniczeni konkretnym rozmiarem pola. Jednak najlepszym wyjściem jest kupienie płyty indukcyjnej w wersji bezstrefowej. Urządzenie samo dostosowuje pole grzania do powierzchni naczynia.
3. Instalacja płyty indukcyjnej
Większość płyt indukcyjnych podłącza się do licznika jednofazowego. Jednak niektóre dodatkowe funkcje, jak np. Power Boost, potrzebują dostępu do większej mocy. Dlatego przy montażu większych indukcji zaleca się podpięcie się do gniazdka trójfazowego, o mocy 400 V. Podczas zakupu płyty indukcyjnej trzeba zwrócić uwagę, czy jest ona wyposażona w regulację maksymalnego poziomu poboru mocy. Dzięki temu możemy sami wyznaczyć, ile chcemy, żeby nasze urządzenie pobierało energii.
4. Funkcje płyty indukcyjnej. Na co zwrócić uwagę
Auto Stop. Jeżeli podczas gotowania nasza potrawa wyleje się z garnka, płyta automatycznie przestaje grzać, by zapobiec uszkodzeniu.
Power Booster. Ta funkcja zwiększa moc urządzenia, dzięki czemu płyta szybciej wytwarza ciepło. Ze względu na maksymalny pobór energii, Power Booster może być uruchomiony tylko na jednym polu grzewczym.
Wskaźnik ciepła resztkowego. Dzięki temu wiemy, czy płyta jest jeszcze ciepła. Jest to nie tylko użyteczne ze względów bezpieczeństwa, ale również jest to funkcjonalne podczas gotowania. Jeżeli chcemy, żeby potrawa nam przysłowiowo "doszła" to możemy wyłączyć płytę, by ta ciepłem resztkowym ogrzewała przyrządzone danie.
Bridge. Jest to funkcja, dzięki której można połączyć dwa pola grzewcze w jedno. Świetnie się sprawdza, gdy gotujemy w większym naczyniu.
Timer. Dzięki tej funkcji nie musimy się martwić o to, że coś się nam przypali. Wystarczy, że nastawimy na indukcji czas, a ta, po jego upływie, sama się wyłączy.
Wykrywanie naczynia. Płyta indukcyjna zacznie pracować dopiero wtedy, gdy położymy na niej naczynie ferromagnetyczne. Jest to funkcja nie tylko sprzyjająca wygodzie użytkownika, ale również dbająca o jego portfel.
Stop & Go. Co zrobić z gotującą się zupą, kiedy musisz wyjść na chwilę do sklepu? Dzięki funkcji Stop & Go możesz zatrzymać proces gotowania, a po powrocie, po prostu do niego wrócić.
Dopasowanie do wielkości naczynia. Nie musisz dopasowywać naczyń do indukcji, to indukcja dopasuje się do Twoich garnków. System sam rozpozna kształt i wielkość.