Graviola – owoc, który „leczy raka”? Fakty i mity o gravioli

Katarzyna Józefowicz
Graviola to owoc flaszowca miękkociernistego. Badania laboratoryjne potwierdzają jej korzystne działanie na niektóre nowotwory, ale nie prowadzono dotąd badań klinicznych (z udziałem ludzi).
Graviola to owoc flaszowca miękkociernistego. Badania laboratoryjne potwierdzają jej korzystne działanie na niektóre nowotwory, ale nie prowadzono dotąd badań klinicznych (z udziałem ludzi). Hernanvargasp - pixabay.com
Choć graviola to egzotyczny i prawie u nas nieznany owoc, z pewnością warto się nim zainteresować, bo jest naprawdę wyjątkowy. Poznajcie właściwości gravioli.

Graviola pochodzi z flaszowca miękkociernistego (Annona muricata), będącego niewielkim drzewem, zasiedlającym rejony Ameryki Środkowej i tropikalne wyspy Morza Karaibskiego.

Jak wygląda owoc gravioli i co zawiera

Owoc jest duży, nerkowaty i pokryty zieloną, w miarę dojrzewania żółknącą, kolczastą skórką, która skrywa kremowobiały, włóknisty miąższ o ciekawym, słodko-kwaśnym smaku i wysokich wartościach odżywczych.

W jego składzie znajdziemy między innymi:

  • węglowodany,
  • witaminy (witaminę C, A, K, E oraz szereg witamin z grupy B),
  • minerały (m.in. fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, sód),
  • kwas foliowy,
  • kartenoidy,
  • związki fenolowe (m.in. przeciwutleniająca kwercetyna),
  • białka,
  • błonnik
  • inne substancje czynne.

Antynowotworowe właściwości gravioli

Graviola od wieków była ceniona i wykorzystywana do celów leczniczych przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, ale dopiero od niedawna stała się też obiektem zainteresowania naukowców, którzy postanowili przyjrzeć się jej właściwościom z bliska.

W wyniku prowadzonych badań, potwierdzili część jej właściwości leczniczych, w tym między innymi działanie antynowotworowe. Odkryto, że substancje zawarte w owocu i liściach flaszowca (m.in. acetogeniny) hamują wzrost i niszczą komórki rakowe, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek, a także utrudniają rozsiewanie się nowotworu do innych narządów.

Stwierdzono również, że substancje zawarte w owocach oraz innych częściach rośliny (głównie w liściach) działają na wiele rodzajów raka w tym m.in. piersi, wątroby, jelit, prostaty oraz płuc.

Graviola w czasie chemioterapii

Preparaty z gravioli podawane w czasie chemioterapii, mogą też złagodzić uboczne skutki leczenia. Silniejsze działanie antyrakowe wykazują ekstrakty z liści rośliny (dostępny na rynku proszek z liści raczej nie posiada takich właściwości), słabsze natomiast soki i wyciągi z owoców.

Uwaga: badania gravioli tylko w laboratorium

Musimy też pamiętać, że badania nad antynowotworowymi właściwościami flaszowca były oparte głównie na metodach laboratoryjnych i nie zostały przeprowadzone na ludziach, dlatego w żadnym wypadku nie wolno traktować gravioli jako zamiennika terapii antynowotworowej, rezygnując na jej rzecz z przyjmowania zaleconych przez specjalistów leków.

Zażywanie preparatów z graviolą w czasie terapii trzeba koniecznie skonsultować z lekarzem.

Jakie inne właściwości zdrowotne ma graviola

Oprócz potencjalnego działania antynowotworowego, graviola wykazuje też szereg innych właściwości prozdrowotnych. Zawarte w owocach substancje mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze i wzmacniające, dlatego spożywanie owoców oraz preparatów zawierających ekstrakty z rośliny poleca się między innymi przy takich dolegliwości jak zaburzenia pracy układu pokarmowego, biegunki, pasożyty układu pokarmowego, nadciśnienie, osłabienie kondycji psychicznej czy astma.

Graviola może też wzmocnić nasz układ opornościowy i uzupełnić w organizmie niedobory witamin oraz minerałów.

Jakie preparaty z graviolą wybierać

Jeśli jednak spożywanie preparatów i przetworów z gravioli ma nam przynieść jakiekolwiek zdrowotne korzyści, powinniśmy szukać produktów jak najbardziej naturalnych, pozbawionych chemicznych dodatków i pochodzących ze sprawdzonego źródła np. apteki (np. sok z gravioli EkaMedica, ZIELNIK DOZ Graviola, Graviola Medica Herbs czysty ekstrakt).

Kto nie może zażywać gravioli

Niestety, nie wszyscy mogą też korzystać z dobroczynnych właściwości gravioli, gdyż owoców oraz preparatów z rośliny nie powinny spożywać między innymi osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, cukrzycę, niskie ciśnienie krwi oraz choroby nerek i wątroby.

Owocu powinny również unikać kobiety w ciąży oraz osoby zażywające niektóre leki (m.in. leki na nadciśnienie lub cukrzycę).

Skutki uboczne nadużywania gravioli

Pewnymi problemami zdrowotnymi może się też skończyć nadmierne spożycie gravioli (w jej składzie oprócz wielu cennych związków leczniczych znajdują się też substancje lekko toksyczne), w wyniku którego możemy dostać biegunki, bólu głowy, nudności, a nawet wymiotów.

W Polsce mamy małe szanse na zdobycie świeżego owocu gravioli (gdyby się to udało, można wykorzystać go jako ciekawą, egzotyczną przekąskę lub dodać do deseru, lodów lub ciasta), dlatego musimy zadowolić się przetworami i suplementami diety opartymi na owocach i roślinie.  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl