Słodko-kwaśny miąższ ananasów można zjadać na surowo, dodawać do surówek, sałatek, sosów, a nawet dań wytrawnych. Idealnie nadaje się też do przyrządzania potraw kuchni orientalnej, a także przygotowywania słodkich deserów, ciast i kremów oraz koktajli i soków, a nawet przetworów (ananas w syropie, dżem ananasowy).
Ananasy – bogactwo witamin i minerałów
Ananas jest jednak nie tylko smaczny, ale też zdrowy i bogaty w szereg wartościowych składników odżywczych. W jego miąższu znajdziemy między innymi:
- witaminy – głównie witaminy C i A, ale też wit. E i witaminy z grupy B,
- minerały – m.in. sód, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo,
- kwasy organiczne – m.in. foliowy i cytrynowy,
- a także białka, cukry proste, błonnik i enzymy (w tym głównie grupa enzymów nazywanych bromelainami).
Jakie działanie ma sok z ananasa
Bogatym źródłem znajdujących się w ananasie składników odżywczych jest nie tylko miąższ, ale też wyciśnięty z niego świeży sok, mający między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
Świeży sok z ananasa poprawia trawienie, wspiera funkcjonowanie wątroby, łagodzi zgagę, zapobiega biegunkom, wzdęciom i zaparciom oraz pomaga w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Może też łagodzić stany zapalne oskrzeli u chorych na astmę, a także pomagać w walce z nadwagą.
Znajdująca się w ananasie bromelina, wzmacnia też układ opornościowy i hamuje tworzenie się zakrzepów żylnych (rozrzedza krew).
Uwaga: mowa o świeżo wyciśniętnym soku z ananasa. Gotowy, słodzony i wzbogacany różnymi dodatkami sok, bardzo traci na wartości.
Sok z ananasa do okładów i w kosmetyce
Sok z ananasa można jednak nie tylko pić, ale także wykorzystać w postaci okładów do leczenia stłuczeń i opuchlizn oraz łagodzenia objawów reumatoidalnego zaplenia stawów. Sok z ananasa można też stosować w celach kosmetycznych, gdyż pomaga walczyć z przebarwieniami oraz trądzikiem.
Kto powinien uważać na ananasy
Nie wszyscy jednak mogą korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Soku powinny unikać m.in. osoby cierpiące na przewlekłe stany zapalne i wrzody układu pokarmowego, chore na cukrzyce, wykazujące alergię na ananasy oraz borykające się z zaburzeniami krzepnięcia krwi.
Ananasów nie powinny również spożywać osoby przyjmujące niektóre leki, gdyż enzymy zawarte w owocach mogą wchodzić z nimi w interakcje (np. antybiotyki, leki przeciwzakrzepowe).
Niedojrzałe ananasy nie mogą się też znaleźć w diecie kobiet ciężarnych, gdyż przyczyniają się do poronień.
Ananasy mogą chwilowo podrażniać
Spożywając ananasy trzeba też pamiętać, że zawarte w nich enzymy mają zdolność rozkładu białek, dlatego świeży kawałek owocu, może powodować przejściowe podrażnienie błony śluzowej jamy ustnej objawiające się pieczeniem i odrętwieniem. Jest to wynikiem delikatnego „nadtrawiania” błony śluzowej i języka przez enzymy znajdujące się w ananasie (m.in.: bromelina, stosowaną w przemyśle spożywczym do zmiękczania mięsa).
Ta szczególna właściwość ananasów, nie powinna nas jednak zniechęcać do ich spożywania (podrażnienie szybko mija), bo to z pewnością bardzo zdrowe i wartościowe owoce.
Jak kupować ananasy, żeby były smaczne
Zanim jednak wybierzemy się do sklepu, warto wiedzieć, czym kierować się przy wyborze ananasów. Przede wszystkim należy szukać owoców dojrzałych, których skórka jest sprężysta, brązowo-żółta i słodko pachnąca. Takie owoce powinny być też ciężkie, a wieńczący je pióropusz liści zdrowy i mocny.
Aby sprawdzić świeżość owocu można lekko pociągnąć za liść i delikatnie nacisnąć skórkę. Jeśli liść będzie mocno trzymał się owocu, a skórka nie ugnie się zbytnio pod naciskiem, z ananasem wszystko powinno być w porządku.
Jeśli jednak liść łatwo się oderwie, skórka będzie miękka, a jej zapach słodko-winny, znaczy to, że ananas jest przejrzały. Niedojrzały owoc będzie natomiast twardy, zielonkawy i mało aromatyczny.
Obieranie ananasa – uwaga na twardy rdzeń
Kiedy kupimy odpowiedni owoc, przed zjedzeniem musimy go jeszcze obrać. Istnieje wiele sposobów obierania ananasa, ale najprościej jest obciąć górę i podstawę owocu, postawić go na desce do krojenia i odciąć ostrym nożem jego skórkę podłużnymi pasami.
Obrany ze skórki owoc należy przeciąć wzdłuż i wyciąć z jego środka twardy rdzeń. Zdarza się jednak, że rdzeń jest za twardy do cięcia – wtedy miąższ najlepiej odkroić od niego. Można też skorzystać ze specjalnych wykrawarek do ananasów, które jednocześnie obierają owoc ze skórki i wykrawają miąższ bez rdzenia.
Gotowy miąższ można pokroić na półksiężyce lub kawałki i zjadać na surowo bądź dodać do potraw.