Czy blat drewniany w kuchni to dobry pomysł?
Drewno w kuchni wygląda bardzo dobrze, w dodatku pasuje do kuchni w urządzonej w praktycznie dowolnym stylu. Jednak drewniany blat kuchenny to pomysł, który trzeba dobrze przemyśleć. Blaty kuchenne z drewna są podatne na uszkodzenia mechaniczne (zarysowania) oraz zaplamienia. Trzeba więc na bieżąco bardzo o nie dbać, a i pewne czynności – wykonywać dość ostrożnie. Ponadto blaty drewniane są łatwopalne (i łatwo na nich powstają przypalenia), nie są także odporne na wilgoć. Trzeba także wziąć pod uwagę ich dość wysoką cenę. Nie zmienia to faktu, że drewniane blaty są w pełni naturalne, a ich charakter jest ponadczasowy.
Alternatywa dla drewnianych blatów kuchennych
Jeśli lubimy drewno, a ograniczenia związane z użytkowaniem blatów drewnianych nas odstraszają, warto zastanowić się nad innymi możliwościami. Dobrą alternatywą są blaty z wykonane na bazie płyty wiórowej, pokrytej laminatem HPL, które charakteryzują się wyjątkową odpornością na środki chemiczne, uszkodzenia mechaniczne, a także na działanie wody i temperatury. Doskonale przy tym imitują drewno naturalne, w jego bogactwie odmian.
Do wyboru mamy blaty o różnym charakterze, np. inspirowane masywnym drewnem rozbiórkowym – z wyraźnymi spękaniami, podkreślonymi słojami, odwzorowaniem śladów piły. Taki blat kuchenny będzie idealny do nowoczesnej, loftowej kuchni. Inną propozycją są blaty kuchenne o delikatnym rysunku drewna i subtelnych odcieniach szarości, z refleksami beży i bieli. Możemy również zdecydować się na blat kuchenny imitujący drewno egzotyczne, idealny do nowoczesnej, eleganckiej kuchni.