Blaty kuchenne z płyt laminowanych
Niska cena, bogate wzornictwo i kolorystyka sprawiają, że to najpopularniejszy rodzaj blatów. Zalety laminatu to trwałość, odporność na wysokie temperatury i wilgoć. Wadą jest podatność na zarysowania, gdyż laminat to w praktyce płyta wiórowa pokryta warstwą spieczonego tworzywa. Wybierając blat tego typu, trzeba pamiętać o dokładnym zabezpieczeniu brzegów, ponieważ przy kontakcie z wodą pęcznieją wskutek nasiąkania sklejki. Wśród blatów z płyt można znaleźć także blaty, które mają zabezpieczenie przeciwwilgociowe, a także są wykończone powłokami różnego rodzaju (łącznie z powłokami antybakteryjnymi) i charakteryzują się podwyższoną odpornością na zarysowania oraz ścieranie.
Plusy blatów z płyt laminowanych:
- bogate wzornictwo i kolorystyka,
- są łatwe do utrzymania w czystości,
- odporność na środki chemiczne, tłuszcz i ścieranie,
- spora trwałość.
Minusy [b]blatów z płyt laminowanych: [/b]
- są podatne na zarysowania,
- nie są odporne na bezpośrednie ciepło, nie można na nich postawić gorącego garnka,
- brak możliwości renowacji.
Polecamy: Akcesoria kuchenne, które ułatwiają korzystanie z różnych sprzętów
Blaty drewniane
Są trwałe, odporne na wodę, środki chemiczne i wysokie temperatury. Można je również łatwo odświeżyć po latach używania za pomocą preparatów chemicznych. Największa wada drewnianych blatów to brak możliwości bezspoinowych łączeń i podatność na wgniecenia. Najlepsze są blaty wykonane z twardego drewna drzew liściastych. Wybierając, warto sprawdzić, czy blat jest klejony z kilku warstw, co zapobiega odkształcaniu drewna. Powinien być również kilkakrotnie lakierowany lub impregnowany, by zabezpieczyć drewno przed wilgocią.
Plusy blatów drewnianych:
- mają naturalny wygląd,
- są ciepłe w dotyku,
- poddają się renowacji,
- blat może mieć dowolny kształt,
- jako jedyne nie niszczą noży podczas krojenia.
Minusy blatów drewnianych:
- nie są odporne na wysoką temperaturę,
- są miękkie, uderzenia zostawiają wgłębienia,
- są podatne na wypaczanie.
Blaty kuchenne z kamienia
Są drogie i zazwyczaj wykonywane na indywidualne zamówienie - to ich największe wady. Z zalet - charakteryzują się dużą trwałością, odpornością na temperaturę, wodę, środki chemiczne, pęknięcia i zarysowania. Są także łatwe do utrzymania w czystości. Najczęściej wybierane kamienie na blaty to marmur, granit i trawertyn.
Plusy blatów z kamienia:
- są bardzo trwałe, można na nich kroić, odstawiać gorące naczynia, tłuc wałkiem itp.,
- są ognioodporne,
- poddają się renowacji przez polerowanie.
Minusy blatów z kamienia:
- są chłodne w dotyku,
- konieczność impregnowania kamieni podatnych na przebarwienia (np. marmur),
- brak możliwości samodzielnych przeróbek,
- wysoka cena.
Blaty kuchenne ze szkła
Szklany blat podkreśla nowoczesny wystrój kuchni. Najczęściej wykonuje się je z hartowanego szkła zbrojonego, sklejanego z dwóch warstw. Są dostępne w wersjach kolorowych, matowych lub z ornamentami. Ich największa zaleta to całkowita odporność na wilgoć. Wada - konieczność nieustannego czyszczenia (widać nawet najmniejsze smugi) i podatność na zarysowania. Blaty ze szkła są zazwyczaj wykonywane na zamówienie.
Plusy blatów ze szkła:
- ultranowoczesny, awangardowy wygląd,
- pełna odporność na wodę,
- blat może mieć dowolny kształt.
Minusy blatów ze szkła:
- łatwo się brudzą i wymagają częstego czyszczenia,
- są podatne na zarysowania,
- są drogie.
Blaty kuchenne z materiałów kompozytowych
Kompozyty, zwane też sztucznym kamieniem, to trwały materiał powstający przez połączenie żywicy akrylowej z naturalnymi minerałami. Pozwala na wykonywanie niewidocznych połączeń, zatem blaty mogą mieć wymyślne kształty. Odporność na ścieranie i wysokie temperatury to ich największa zaleta. Wadą jest wysoka cena materiałów kompozytowych.
Plusy blatów z materiałów kompozytowych:
- dostępne w różnych kolorach i wzorach,
- są odporne na ścieranie, zatem bezpośrednio na nich można wykonywać kuchenne czynności,
- dzięki odporności na wysokie temperatury można odstawiać gorące naczynia.
Wady blatów kompozytowych:
- brak możliwości samodzielnych przeróbek,
- wysoka cena.
Kuchenne blaty stalowe
Najwyższa z wszystkich materiałów odporność na wysoką temperaturę, wodę i uszkodzenia mechaniczne oraz łatwość utrzymania w czystości, to ich największe zalety. Wada? Blat po każdym umyciu trzeba wycierać do sucha, by zapobiegać powstawaniu zacieków. Są również kosztowne.
Plusy blatów stalowych:
- ą odporne na wysoką temperaturę i wilgoć,
- zachowują wysoki poziom higieny (metal nie jest ulubionym środowiskiem bakterii),
- są łatwe do utrzymania w czystości.
Minusy blatów stalowych:
- są chłodne w dotyku,
- konieczność wycierania do sucha po umyciu,
- komponują się jedynie z nowoczesnym wystrojem.
Blaty kuchenne z płytek ceramicznych
Ich największą zaletą jest bogactwo możliwości doboru kolorów i wzorów. Wadą - kłopotliwe czyszczenie i fakt, że płytki na blat ceramiczny muszą mieć wysoką odporność na ścieranie oraz wilgoć, co sprawia, że są kosztowne. W praktyce na blaty nadaje się szkliwiony gres porcelanowy, terakota i klinkier.
Plusy blatów z płytek ceramicznych:
- są odporne na wysoką temperaturę i chemikalia,
- z płytek można układać indywidualne kompozycje,
- poddają się renowacji przez wymianę uszkodzonych płytek.
- mała odporność płytek na uderzenia,
- są trudne do utrzymania w czystości ze względu na spoiny między płytkami.