Składniki:
135 g cukru
2 jaja
32 g cukru wanilinowego
75 g mąki
18 g mąki ziemniaczanej
3 g proszku do pieczenia
29 g żelatyny
500 g serka mascarpone
500 g jogurtu naturalnego
500 g frużeliny truskawkowej
Przygotowanie:
Z białek, 75 g cukru i 32 g cukru wanilinowego ubić sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec przez około 25-30 minut w temperaturze 170-180ºC. Frużelinę podgrzać. 11 g żelatyny rozpuścić w 70 g gorącej wody, połączyć z frużeliną. Odstawić do wystygnięcia. Serek mascarpone utrzeć z 60 g cukru, jogurtem oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną (18 g żelatyny rozpuścić w 100 g gorącej wody). Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, a na krem miejscami wystudzoną frużelinę.
Ciekawostka:
Cukier wanilinowy to powszechnie stosowana przyprawa w cukiernictwie, zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny, mająca aromat podobny do wanilii. Nie mylić z cukrem waniliowym.