Oszpilna jadalna (salak). Co to jest, jak to się je i jakie ma wartości odżywcze

Katarzyna Józefowicz
Oszpilna jadalna to gatunek azjatyckiej palmy. Jej owoce można kupić pod nazwą salak lub właśnie oszpilna.
Oszpilna jadalna to gatunek azjatyckiej palmy. Jej owoce można kupić pod nazwą salak lub właśnie oszpilna. Reisefreiheit - pixabay.com
Oszpilna jadalna zwana też salakiem albo owocami wężowymi. Wygląda niezwykle, ale jest smaczna i wartościowa. Przedstawiamy owoce palmy oszpilny.

Wśród egzotycznych owoców pojawiających się na półkach sklepowych naszych marketów, od czasu do czasu możemy natrafić na prawdziwe oryginały. Jeśli nie wiemy, czym są, jak smakują i co z nimi zrobić, warto dowiedzieć się o nich coś więcej, bo może się okazać, że naprawdę przypadną nam do gustu.

Oszpilna jadalna (salak). Jadalny owoc palmy

Jednym z takich owocowych niespodzianek może być między innymi salak nazywany oszpilną jadalną. Owoc pochodzi z palmy o nazwie oszpilna jadalna (arekowate), zasiedlającej tropikalne wyspy południowo-wschodniej Azji (m.in. Sumatra, Jawa, Bali). Ze względu na swoje owoce, roślina bywa też uprawiana w innych, ciepłych krajach, głównie w Azji i Ameryce Południowej.

Oszpilna ma krótki pień i długie, okazałe, pierzaste liście (może dorastać do ok. 6 m wys.). Owoce oszpilny (jagody) są owalne i zwężają się ku wierzchołkowi. Pokryte są bardzo charakterystyczną, twardą, cienką, czerwono-brązową, lekko owłosioną lub delikatnie kolczatą skórką, która wyglądem skórę węża. Dlatego bywają też owoce oszpilny bywają nazywane „owocami wężowymi”.

We wnętrzu owocu znajduje się galaretowaty, kremowo-biały lub żółtawy, gęsty miąższ. Czasem jest suchy i kruchy, innym razem wilgotny i chrupiący, bywa też bardziej słodki lub bardziej kwaśny i winny. Miąższ ma kształt ząbków czosnku, a wewnątrz owocu znajduje się także dość duża, ciemnobrązowa pestka (nasiono).

Owoce oszpilny są niewielkie (mają ok. 5 cm długości) i zebrane po kilka lub kilkanaście w duże kiście. Ich miąższ ma słodko-kwaśny, orzeźwiający smak, przypominający trochę ananasa z jabłkową lub orzechową nutą i choć nie wszystkim przypada do gustu, ma też spore grono zwolenników.

Dowiedz się:Czym jest kiwano i jak smakuje?

Do jedzenia owoce oszpilny wystarczy obrać ze skórki. Można je jeść na surowo, albo wykorzystać jako dodatek np. do sałatek.
Do jedzenia owoce oszpilny wystarczy obrać ze skórki. Można je jeść na surowo, albo wykorzystać jako dodatek np. do sałatek. Montemari - pixabay.com

Jak kupować i przechowywać oszpilnę (salak)

Jeśli więc tylko uda nam spotkać salaki (oszpilnę) w markecie lub w sklepie z żywnością orientalną, warto samemu przekonać się jak smakują i czy nam odpowiadają. Salaki są lekkie, wytrzymałe i łatwe w transporcie, a do tego niezbyt podatne na gnicie i przejrzewanie.

Po zakupie nie musimy ich umieszczać w lodówce, gdyż z powodzeniem wytrzymają kilka dni na kuchennym blacie. Do lodówki chowamy je tylko wtedy, gdy planujemy dłuższe przechowywanie (w chłodzie wytrzymują do ok. 2 tygodni).

Jak jeść oszpilnę

Kiedy przyjdzie nam ochota aby spróbować owoców oszpilny, najlepiej obrać je ze skórki, wyjąć z nich pestkę i zjeść miąższ na surowo łyżeczką, traktując jak oryginalną, słodko-kwaśną przekąskę. Miąższ można też wykorzystać jako dodatek do słodkich deserów, kremów, ciast i sałatek owocowych, a także wytrawnych surówek, dań kuchni tajskiej i pikantnych przetworów (np. gruszek w occie lub marynowanej dyni). Amatorzy i smakosze przyrządzają z salaków nawet pączki.

Oszpilna – właściwości odżywcze i korzystne działanie

Jeśli owoc nam zasmakuje, warto włączyć go do codziennej diety, gdyż jest zdrowy i bogaty w szereg cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi witaminy (głównie witaminę C oraz A oraz witaminy z grupy B) i minerały (m.in. magnez, żelazo, fosfor, wapń), a także błonnik, nasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, białka i przeciwutleniacze.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, salak wzmacnia nasz organizm i wspiera układ odpornościowy, a także chroni przed infekcjami i łagodzi objawy przeziębień. Dzięki witaminie A wspomaga oczy, a zawarty w nim błonnik wspiera działanie układu pokarmowego, zapobiega wzdęciom, pobudza trawienie, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Przeciwutleniacze oraz witaminy zawarte w miąższu owoców, mają też zbawienny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego, wygląd skóry oraz funkcjonowanie układu nerwowego, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu. Zmniejszają też ryzyko rozwoju nowotworów.

Co za dużo, to niezdrowo

Trzeba jednak pamiętać, że salaki (oszpilny) to owoce dość kaloryczne (100 g owocu to ok. 80 kcal), dlatego ich spożywanie poleca się szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia lub narażonym na wysiłek fizyczny (np. uprawiającym sport).

Owoców nie należy też zjadać w nadmiarze (nie więcej niż 2-3 sztuki dziennie), gdyż wtedy wykazują działanie przeczyszczające i mogą prowadzić do biegunek.

Salaki są zdrowe, jednak nie można ich jeść zbyt dużo (maks. 2-3 dziennie), bo mogą powodować biegunki. Są też dość kaloryczne.
Salaki są zdrowe, jednak nie można ich jeść zbyt dużo (maks. 2-3 dziennie), bo mogą powodować biegunki. Są też dość kaloryczne. Inmemo - pixabay.com

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl