Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej
Moda na zdrowy styl życia sprawiła, że w sklepach zaczęły pojawić się produkty spożywcze, które do niedawna były nam zupełnie obce. Należą do nich między innymi bardzo popularne w ostatnim czasie nasiona chia, które można znaleźć w jogurtach, deserach mlecznych, pieczywie, batonikach zbożowych, musli, napojach owocowych lub w czystej postaci jako suszone ziarno.
Mimo iż są tak popularne, mało kto wie, czym tak naprawdę są i jakie mają właściwości, dlatego warto przyjrzeć im się nieco bliżej. Ziarna chia to niewielkie, fasolowate, nakrapiane nasionka pochodzące od jednego z gatunków szałwii nazywanej szałwią hiszpańską. Roślina nie jest u nas popularna, gdyż dużo bardziej znane są jej nasiona niż ona sama, mimo to warto zainteresować się jej uprawą, bo dzięki temu będziemy mieć szansę na zebranie własnych nasion chia z przydomowego ogródka.
Jak uprawiać szałwię hiszpańską na nasiona chia
Szałwia hiszpańska pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki Północnej i Środkowej, jednak ponieważ jest rośliną jednoroczną i ma podobne wymagania do szałwii lekarskiej, z powodzenia możemy uprawiać ją w ogrodzie. Roślina osiąga ok. 80 cm wys. i tworzy duże, zielone liście oraz drobne, niebieskie kwiaty, zebrane na szczycie sztywnego pędu w gęste, kłosowe kwiatostany.
Jeśli jednak ma się prawidłowo rozwijać, bujnie kwitnąć i wydać liczne nasiona, powinna mieć zapewnione ciepłe, słoneczne stanowisko oraz umiarkowanie wilgotną, przepuszczalną glebę. Nie toleruje cienia i nadmiaru wilgoci w podłożu, ale bardzo dobrze znosi cięcie, dlatego młode egzemplarze warto przycinać, dzięki czemu ładnie się rozkrzewią i wydadzą więcej kwiatów oraz nasion.
Dlaczego warto jeść nasiona chia
A czy warto wprowadzić je do swojej diety? Z całą pewnością tak, gdyż są bardzo zdrowe i wartościowe. W swoim składzie zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3 (więcej nawet niż ryby), a także wiele innych cennych składników odżywczych takich jak witaminy (m.in. witaminy E, A oraz witaminy z grupy B), minerały (wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo), flawonoidy, białka i błonnik.
Ich wartość odżywczą doceniali już nawet Majowie i Aztekowie, traktując nasiona szałwii hiszpańskiej jako jeden z najcenniejszych produktów spożywczych i leczniczych, a czasami również jako środek płatniczy. Warto brać z nich przykład, bo chociaż nasionami chia za nic już dzisiaj nie zapłacimy, nadal możemy mieć z nich duży pożytek.
Spożywane z umiarem nasiona chia wzmocnią nasz organizm i pomogą uporać się z wieloma kłopotami zdrowotnymi. Zawarte w nasionach kwasy omega-3 w połączeniu ze znajdującymi się w nich kilkoma innymi substancjami, wpływają na zahamowanie procesów rakotwórczych i wspomagają walkę z niektórymi nowotworami (głównie raka piersi).
Poprawiają też pamięć i koncentrację, a także pracę mózgu, dzięki czemu pomagają walczyć ze stresem i depresją. Nasiona chia wzmacniają też wzrok i serce, a także regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom złego cholesterolu. Zawarty w nich wapń wzmacnia zęby i kości, a błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom.

Na co uważać, jedząc nasiona chia
Niestety, nasiona chia nie są jednak całkiem idealne. Spożywane w dużych ilościach, mogą stać się dla nas niebezpieczne, gdyż wtedy zaczynają sprzyjać rozwojowi niektórych postaci raka (np. raka prostaty u mężczyzn). Ich szczególną właściwością jest pęcznienie pod wpływem wilgoci, co wraz z dużą zawartością błonnika może prowadzić do zaburzeń w pracy jelit u osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. Bezpieczną ilością są ok. 2–3 łyżeczki nasion dziennie (maksymalnie do ok. 15 g dziennie), większe ilości mogą być już ryzykowne.
Jak jeść nasiona chia
Jeśli jednak będziemy stosować chia z umiarem, możemy wykorzystać je na różne sposoby, gdyż mają neutralny smak i pasują do wielu potraw. Zalane wodą po krótkim czasie pęcznieją i przybierają konsystencję żelu lub kisielu (podobnie jak nasiona siemienia lnianego), dzięki temu nadają się do przygotowania rozmaitych koktajli i napojów mlecznych (w przeźroczystych naczyniach wyglądają bardzo efektownie), a także oryginalnych deserów z jogurtem i owocami lub musu owocowego. Są też doskonałym dodatkiem do wypieków (chleba, bułek, ciast), sałatek, naleśników czy owsianki.

Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Ideal Lux Le Roy 73439
Lampa stołowa Le Roy TL1 Small 073439 Ideal Lux De…
kup teraz

Ideal Lux Lampka Nocna Led Okrągła Biała Cerchio Tl (1000112092)
Lampa stołowa CERCHIO TL sprawdzi się w pomieszcze…
kup teraz

Zuma Line Adana (5525BK)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE