Kolorowa marchew. Jak ją uprawiać i jakie ma zastosowania

Katarzyna Józefowicz
Kolorowe odmiany marchwi wyglądają ciekawie i mają wiele zalet. Z powodzeniem można je uprawiać w przydomowym ogrodzie.
Kolorowe odmiany marchwi wyglądają ciekawie i mają wiele zalet. Z powodzeniem można je uprawiać w przydomowym ogrodzie. Tingeling - pixabay.com
Marchew tradycyjnie kojarzy się z żywo pomarańczowym korzeniem. Pojawiają się jednak inne, ciekawe odmiany marchwi, w różnych kolorach. Podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystywać.

Marchew – do wyboru, do koloru

Marchew to jedno z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw jakie możemy uprawiać w naszych ogrodach. Warzywo posiada długi, gruby, mięsisty, najczęściej pomarańczowy korzeń, będący jego częścią jadalną oraz rozetę pierzastych, zielonych liści, rozwijających się tuż ponad ziemią.

Ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze, marchew na stałe wpisała się do naszego jadłospisu, jednak w ostatnich latach jej miejsce coraz częściej zajmują odmiany bardzo różniące się wyglądem od dobrze nam znanej, pomarańczowej „karotki”. Zachwycają oryginalnością i ciekawym wyglądem, ale nie zawsze są tak wartościowe, jak w tradycyjne odmiany marchwi, o pomarańczowych korzeniach (np. odmiany o białym lub jasnożółtym korzeniu, nie zawierają tak dużej ilości beta-karotenu jak rośliny tworzące korzeń pomarańczowy).

Marchew o ciemnych korzeniach

Wśród kolorowych odmian marchwi są także prawdziwe perełki, znacznie przewyższające tradycyjne odmiany pod względem wartości odżywczych. Należą do nich przede wszystkim rośliny, które mają fioletowy, fioletowo-pomarańczowy, czerwony lub niemal czarny korzeń. Znajdują się w nich wyjątkowo duże ilości niezwykle cennych antocyjanów (barwników mających silne właściwości antyoksydacyjne), będących naturalnymi, roślinnymi przeciwutleniaczami.

Antocyjany i karotenoidy chronią nasz organizm przed rozwojem raka, miażdżycy i chorób krążenia, a także opóźniają procesy starzenia i chronią komórki nerwowe przed degeneracją, dlatego są niezwykle ważne dla naszego zdrowia.

Marchew o ciemnych korzeniach zawiera wiele przeciwutleniaczy, które pomagają chronić przed miażdżycą i nowotworami. Z kolei jasne mają dużo luteiny,
Marchew o ciemnych korzeniach zawiera wiele przeciwutleniaczy, które pomagają chronić przed miażdżycą i nowotworami. Z kolei jasne mają dużo luteiny, korzystnej dla oczu. Paulbr75 - pixabay.com

Żółte marchewki

Mimo iż ciemne odmiany marchwi należą do najcenniejszych, swoją wartość mają też odmiany o korzeniach w kolorze żółtym. Znajdziemy w nich między innymi sporo cennej luteiny (związek z grupy karotenoidów), niezastąpionej w dbaniu o dobrą kondycję naszych oczu.

Jak uprawiać kolorowe odmiany marchwi

Kolorowe odmiany marchwi są więc nie tylko oryginalne i ciekawe, ale też wartościowe, dlatego warto znaleźć dla nich miejsce w każdym ogrodzie. Ich uprawa niczym nie różni się od uprawy tradycyjnych odmian, jednak niektóre z odmian wymagają dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych.

Marchew tworząca białe lub żółte korzenie, ma tendencję do przebarwiania ich górnej części na zielono pod wpływem światła w (wystającej ponad ziemię), dlatego należy usypywać nad korzeniami kopczyki ziemi, chroniące podziemną część roślin przed światłem.

Warto też pamiętać, że odmiany ciemne mają tendencję do wcześniejszego wybijania w pęd kwiatowy niż odmiany tradycyjne.

Ogólne zasady uprawy marchwi "zwykłej" i kolorowej są bardzo zbliżone. Ale niektóre kolorowe wymagają dodatkowych zabiegów pielęgn
Ogólne zasady uprawy marchwi "zwykłej" i kolorowej są bardzo zbliżone. Ale niektóre kolorowe wymagają dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych. Aleksandra358 - pixabay.com

Polecane odmiany kolorowej marchwi

Wśród kolorowych odmian marchwi na szczególną uwagę zasługują między innymi:

  • Deep Purple F1 – odmiana o ciemnofioletowej, prawie czarnej barwie korzenia, średnio późna, dojrzewająca we wrześniu i na początku października (okres wegetacji ok. 135 dni),
  • Purple Haze F1 – niezwykła, nowa odmiana o dwukolorowym korzeniu: na zewnątrz fioletowo-czerwonym, wewnątrz pomarańczowym, po przekrojeniu bardzo dekoracyjna, średnio wczesna (okres wegetacji ok. 100-110 dni), dojrzewająca od początku lipca do przełomu sierpnia i września,
  • Purple Sun F1 – odmiana średnio późna (okres wegetacji ok. 130 dni), o fioletowych korzeniach,
  • Mello Yello F1 – odmiana późna o żółtych korzeniach, nadająca się do zbioru we wrześniu (okres wegetacji ok. 120-130 dni),
  • Yellowstone – późna odmiana o żółtych korzeniach, dojrzewająca we wrześniu,
  • White Satin – odmiana średnio wczesna o cylindrycznym, mięsistym, białym korzeniu, dojrzewająca w sierpniu (okres wegetacji ok. 95 dni),
  • Creme de Lite – nowa odmiana o kremowobiałych korzeniach, dojrzewająca w lipcu-sierpnu,
  • Pariser Markt 4 – to odmiana o bardzo ciekawym, pomarańczowym korzeniu, mającym niemal okrągły kształt i przypominającym dużą rzodkiewkę, bardzo wczesna (okres wegetacji ok. 80-90 dni), dojrzewająca już pod koniec maja.

Kolorowa marchew w kuchni

Kolorowe marchewki wykorzystuje się w kuchni podobnie, jak odmiany tradycyjne, gdyż mają zbliżony smak i aromat. Warto jednak pamiętać, że odmiany fioletowe i czerwone, podczas gotowania lub smażenia tracą intensywną barwę, dlatego lepiej jest spożywać je na surowo w postaci sałatek i surówek. Znakomicie nadają się też na soki i do barwienia galaretek lub kisieli (szczególnie odmiany intensywnie fioletowe np. „Deep Purple F1”).

Marchew i kolorową, i zwykłą warto jeść na surowo - nie traci wtedy koloru, witamin i innych cennych substancji.
Marchew i kolorową, i zwykłą warto jeść na surowo - nie traci wtedy koloru, witamin i innych cennych substancji. Grandjeanisa - pixabay.com
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl