Ze względu na dużą popularność pomidorów, hodowcy wprowadzili na rynek wiele nowych, ciekawych odmian, dlatego oprócz tradycyjnych pomidorów warto posadzić na działce także kilka nowości. Kiedy latem zbierzemy z nich owoce, może się okazać, że smakiem i aromatem wcale nie ustępują swoim klasycznym kuzynom, a ich atrakcyjny wygląd może być dla nas dodatkowym atutem. Większość oryginalnych i nietypowych odmian, to warzywa przeznaczone do uprawy amatorskiej, ale zanim się na nie zdecydujemy, powinniśmy poznać wymagania roślin, gdyż nie wszystkie uprawia się w taki sam sposób.
Jak uprawiać pomidorki koktajlowe
Grupą odmian cieszącą się wśród miłośników pomidorów największym powodzeniem są pomidorki koktajlowe, posiadające niewielkie, okrągłe lub podłużne owoce, wyrastające na krzewie w postaci gron, liczących po kilka lub kilkanaście owoców. Zbiera się je całymi kiściami i najczęściej wykorzystuje do dekoracji potraw, gdyż są nie tylko smaczne, ale też bardzo dekoracyjne. Wśród pomidorów koktajlowych, możemy znaleźć rośliny o owocach w czerwonych (np. „Conchita”, „Tatami F1”, „Cherolla F1”, „Cerise Czereśniowy”, „Radana”), ale też odmiany żółte (np. „Summer Sun F1”, „„Bambelo F1”, „Ildi”, „Citrina”) lub pomarańczowe (np. „Venus”, „Figiel”, „Ola Polka”). Niektóre z nich nadają się do uprawy gruntowej (np „Radana”) lub balkonowej („Venus”), a inne jedynie do uprawy pod osłonami (np. „Summer Sun F1” „. „Cherolla F1”), gdyż są wrażliwe na niekorzystne warunki atmosferyczne.
Uprawa pomidorów typu cherry
Podobną grupą pomidorów są odmiany typu cherry, których kuliste owoce przypominają kształtem owoce wiśni. Wśród nich znajdziemy miedzy innymi: „Black Cherry” (owoce prawie czarne) oraz „Koralik”, „Tutti Fruti”, „Pokusa” „Idyll” (owoce czerwone). Na szczególną uwagę zasługują też odmiany drobnoowocowe, których niewielki wzrost umożliwia uprawę w doniczkach na balkonie np. „Maskotka”, „Red Balkoni”, „Aztek”, „Pinokio”, „Bajaja”, „Frodo” czy „Teardrop” o wydłużonych owocach.
Pomidory żółte, zielone i w paski
Drobnymi, ale ciekawymi owocami może się też pochwalić „Yellow Pear” o żółtych owocach w gruszkowym kształcie (do uprawy gruntowej), „Mirabell” o żółtych owocach, przypominających mirabelki (do uprawy gruntowej), „Pendulina Red” (pomidor o zwisających pędach i czerwonych owocach, możliwy do uprawy w wiszących donicach), „Ivory Pear”(owoce wydłużone, w kremowym kolorze).
Poza pomidorami drobnoowocowymi, na uwagę zasługują również inne odmiany pomidorów, charakteryzujące się oryginalnym kształtem, nietypową barwą lub specyficznym smakiem jak np.
- „Green Zebra”(pomidor o zielonym miąższu i skórce w zielone prążki, nadający się do uprawy gruntowej),
- „Black Zebra”(bordowe owoce w zielonkawe prążki),
- „White Beefsteak” (słodkie, mięsiste owoce w kremowym kolorze),
- „Big Rainbow” (odmiana o dużych, żebrowanych owocach i skórce pokrytej pomarańczowymi prążkami),
- „Kmicic”(odmiana o wydłużonych, czerwonych owocach przypominających paprykę),
- „Noire de Crimee” (odmiana o ciemnobrązowych, prawie czarnych owocach),
- „Cornabel F1” (duże pomidory o wydłużonym, paprykowym kształcie, do uprawy pod osłonami),
- „Jersey Devil”(pomidory o paprykowym, wydłużonym kształcie, bardzo mięsiste),
- „Black Plum” (owoce o wydłużonym kształcie, czerwono-bordowej skórce i ciemnym miąższu),
- „Bawole Serce” (bardzo duże owoce o żebrowanej skórce, sercowatym kształcie i czerwonym miąższu),
- „Des Andes” (pomidory o paprykowym kształcie, czerwonej skórce i słodkim, malinowym miąższu, charakteryzują się silnym wzrostem),
- „Marmande” (odmiana o spłaszczonych, żebrowanych owocach i soczystym, słodkim miąższu),
- „Gotico” (owoce czerwone, duże o gruszkowatym kształcie i mocno żebrowanej skórce),
- „Indigo Rose” (odmiana o wyjątkowo ciemnych, prawie czarnych owocach i pomarańczowo-czerwonym miąższu),
- „Super Snow White” (owoce duże, kremowo-białe).