Garnki emaliowane
Wielu z nas pamięta takie garnki z czasów dzieciństwa, kiedy babcie gotowały w nich na starych piecach kaflowych. Obecnie ten typ garnków jest coraz rzadziej używany. Garnki emaliowe zrobione są ze stali węglowej lub stali nierdzewnej. Zewnętrzną warstwę pokrywa emalia szkliwiona, która ma właściwości bakteriobójcze oraz zapewnia łatwe czyszczenie naczynia. Co więcej garnki emaliowane można używać na wszystkich rodzajach kuchenek. Do wad tego rodzaju naczyń można zaliczyć ich słabą wytrzymałość. Powłoka garnka często odpyskuje i odsłania stal węglową. Nie wiadomo, jak stal węglowa wpływa na przygotowywane jedzenie, dlatego, gdy w garnku powstaną ubytki, zaleca się, żeby go wyrzucić.
Garnki aluminiowe
Są często wybierane przez klientów, ponieważ są lekkie i wygodne w przechowywaniu. Przy zakupie trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, by aluminiowy garnek był zabezpieczony specjalną powłoką. Zasadniczą wadą tych naczyń jest to, że powłokę można łatwo uszkodzić np. mieszając po dnie stalową łyżką. Wybierając aluminiowe garnki warto sprawdzić ile mają powłok ochronnych (najlepsze są te, które mają trzy warstwy).
Aluminium szybko się nagrzewa i utrzymuje ciepło, jednak tylko to odlewane. W przypadku aluminium tłoczonego z krążka sytuacja jest odwrotna. Trzeba zużyć więcej energii, żeby przygotować danie, ponieważ naczynia z tego typu aluminium szybciej przewodzą, ale również szybciej tracą ciepło.
Garnki ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej są wytrzymałe oraz długo utrzymują ciepło. Wykonane są ze stali chromowo-manganowej (reaguje z kwaśnymi potrawami nadając im stalowy posmak) lub chromowo-niklowej. Praktycznym dodatkiem w tego typu garnkach jest dno kapslowe (wtopiony krążek aluminiowy), które wspomaga rozprowadzanie ciepła.
Dno kapslowe to ważny element, kiedy planujemy zamontowanie kuchenki indukcyjnej. Krążek musi być wtedy zrobiony ze stali AISI 430. Bez znaczenia jest liczba warstw krążków, istotna jest jakość stali, z jakiej dno naczynia jest wykonane.
Korzystając z garnków ze stali nierdzewnej trzeba pamiętać o dwóch zasadach:
- nie dodajemy soli do zimnej wody;
- unikamy przegrzania.
Nie stosując się do tych wskazówek, na dnie garnka powstaną drobne plamy.