Czerwone banany: jak je kupować, co z nimi zrobić i jakie mają zalety

Katarzyna Józefowicz
Banany to nie tylko dobrze nam znane żółte owoce. Mają znacznie więcej gatunków i odmian, m.in. są banany czerwone, które można już kupić nawet w marketach.
Banany to nie tylko dobrze nam znane żółte owoce. Mają znacznie więcej gatunków i odmian, m.in. są banany czerwone, które można już kupić nawet w marketach. MelissaHuang - pixabay.com
Czerwone banany wciąż są pewną nowością, dlatego podpowiadamy, jak je kupić, żeby były smaczne i co z nimi zrobić.

Banany nie tylko żółte

Pyszne, żółte banany to chyba jedne z najbardziej lubianych owoców egzotycznych, dostępnych w naszym kraju. Chętnie po nie sięgamy i traktujemy jako zdrową przekąskę lub wykorzystujemy do przygotowania koktajli i sałatek. Od niedawna te smakowite owoce mają jednak na rynku dość oryginalnego konkurenta, w postaci swojego czerwonego kuzyna, który ma podobny kształt, ale jest krótszy, bardziej pękaty i pokryty skórką w zaskakującym, czerwono-brunatnym kolorze.

Dojrzały owoc ma również kremowy, maślany, żółtawy i słodki miąższ, z delikatną, malinową nutą, dlatego przez wielu uważany jest za smaczniejszy od miąższu żółtych bananów. Kiedy jednak po raz pierwszy spotkamy czerwone banany w sklepie, możemy uznać je za zepsute, bo choć ciemna barwa ich skórki świadczy jedynie o dojrzałości owoców, w niczym nie przypomina klasycznego, żółtego banana.

Warto wiedzieć: Istnieje kilkaset gatunków bananów, jednak uprawianych jest znacznie mniej. Wśród nich są też takie, w których na pierwszy rzut oka, trudno rozpoznać ten owoc. Najbardziej popularny jest kultywar (odmiana uprawna) banana zwyczajnego - Cavendish. To właśnie dobrze nam znane, żółte banany. Okazały się one odporne na tzw. chorobę panamską, która spustoszyła uprawy innych gatunków. Niestety teraz ta choroba zagraża również „naszym” bananom.

Jak kupować czerwone banany

Niestety, pomimo iż czerwone banany są atrakcyjne, smaczne i zdrowe, ich zakup to niełatwe zadanie, gdyż na pierwszy rzut oka trudno ocenić stopień dojrzałości owoców. Jeśli trafimy na banany nie w pełni dojrzałe i będziemy chcieli ich spróbować, możemy nie mieć już więcej ochoty po nie sięgnąć, gdyż z pewnością zrazi nas ich nieprzyjemny, cierpki smak. Trudno będzie je również obrać, gdyż skórka niedojrzałych owoców jest twarda i trudno odchodzi od miąższu.

Aby uniknąć rozczarowania, poszukajmy bananów, których skórka jest ciemnoczerwona, sprężysta w dotyku i posiada na powierzchni drobne, ciemne plamki (podobnie jak u dojrzałego, żółtego banana). Kiedy natomiast trafimy na owoce twarde i niedojrzałe, po przyniesieniu do domu odłożymy je na kilka dni w ciepłe, jasne miejsce, najlepiej w pobliżu jabłek, aż zmiękną i dojrzeją.

Dojrzałe banany mają ciemnoczerwoną skórkę. Jeśli kupimy jaśniejsze, musimy się liczyć z tym, że będą miały cierpki smak i trudno będzie je obrać. Mniej
Dojrzałe banany mają ciemnoczerwoną skórkę. Jeśli kupimy jaśniejsze, musimy się liczyć z tym, że będą miały cierpki smak i trudno będzie je obrać. Mniej dojrzałe banany warto przetrzymać kilka dni w ciepłym miejscu. Monikabaechler - pixabay.com

Czerwone banany – smaczne źródło minerałów i witamin

Nie musimy oczywiście od razu stać się fanami czerwonych bananów, ale warto choć raz ich spróbować, gdyż dojrzałe owoce mają ciekawy smak i mnóstwo wartości odżywczych. W swoim składzie obok szeregu cennych minerałów (m.in. potas, wapń, magnez, fosfor), zawierają też mnóstwo witaminy C (więcej niż żółte odmiany bananów), a także innych witamin (A, E, K i z grupy B), a także sporo błonnika, naturalnych cukrów (sacharozę, fruktozę, glukozę), przeciwutleniaczy i barwników (m.in. karotenoidy).

Co zrobić z czerwonych bananów

Banany mają wiele gatunków i odmian, z czego do sprzedaży trafiają przede wszystkim żółte Cavendish. Ale warto spróbować również innych.
Banany mają wiele gatunków i odmian, z czego do sprzedaży trafiają przede wszystkim żółte Cavendish. Ale warto spróbować również innych. LeFarouche - pixabay.com

Po dojrzeniu czerwone banany są też bardzo smaczne i słodkie, a ich konsystencja staje się miękka i maślana, dlatego można spożywać je na surowo, jako typowe owoce deserowe lub wykorzystywać w kuchni jako składnik koktajli owocowych, musów, deserów, sałatek, lodów, nadzienia do naleśników, a nawet dań obiadowych, gdyż znakomicie nadają się do smażenia i pieczenia.

Doskonale smakują pokrojone w plastry, skropione cytryną, przyprawione miodem, cynamonem oraz kardamonem i usmażone na maśle, ale świetnie nadają się też do przygotowywania smacznych ciasteczek bananowo-owsianych z bakaliami i przyprawami korzennymi lub ciekawego ciasta bananowego. Można je również smażyć w cieście, zapiekać z innymi owocami oraz ryżem lub przygotowywać z nich racuchy i placki.

Czerwone banany sprawdzają się też w daniach wytrawnych, gdyż można z nich przygotować między innymi potrawkę z kurczaka, papryki, pomidorów i bananów, smażoną karkówkę z bananami oraz różne potrawy kuchni wschodniej.

Banany również w kosmetyce

Podobnie jak żółte banany, odmiany czerwone możemy też potraktować jako kosmetyk, gdyż ich bogaty w substancje odżywcze miąższ idealnie nadaje się do przygotowania maseczki pielęgnacyjnej na twarz, szyję i dłonie, o ile oczywiście nie mamy uczulenia na owoce.

Pewne minusy czerwonych bananów

Jeśli nabierzemy ochoty na czerwone banany z ich kupnem nie powinniśmy mieć większych problemów, gdyż obecnie znajdziemy je w wielu marketach i dużych sklepach spożywczych. Niestety, ponieważ w naszym kraju nadal są egzotyczną nowością, mają jeszcze dość wysoką cenę, dlatego musimy liczyć się z wydatkiem ok. 20 zł. za kilogram owoców.

Decydując się na ich zakup powinniśmy też pamiętać, że czerwone banany nie są odpowiednie dla każdego. Muszą na nie uważać przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę oraz zmagające się z nadwaga, gdyż owoce są kaloryczne i posiadają wysoki indeks glikemiczny (100g to ok. 100 kcal).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl