Cukinia z warzywnym nadzieniem

Elżbieta Prosińska, Magdalena Kolwaga
Składniki:
  • 4 średnie cukinie,
  • 10 łyżek startego żółtego sera.

Farsz:

  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 strąki papryki czerwonej,
  • 4 spore pomidory,
  • łyżka bułki tartej,
  • 4 łyżki oleju,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż, łyżką usuwamy pestki i wydrążamy część miąższu.Powstałe "łódeczki" układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Cebulę, paprykę i pomidory myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy trochę tłuszczu, następnie, kiedy się już rozgrzeje, wrzucamy cebulę by się zeszkliła, dodajemy paprykę, miąższ cukinii i pomidory. Wszystko razem dusimy około 10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, tartą bułkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Cukinie napełniamy farszem, na wierzch sypiąc tarty ser. Zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Rada: Cukinie z warzywnym farszem dobrze smakują np. z ryżem lub bagietką.

cukinia nadziewana warzywami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Prosińska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl