Biszkopt z truskawkami i galaretką

Elżbieta Prosińska
Truskawki to pyszne owoce. Sprawdzą się w deserach, sałatkach i kompotach.
Truskawki to pyszne owoce. Sprawdzą się w deserach, sałatkach i kompotach. Elżbieta Prosińska
Składniki:

Biszkopt:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Ponadto:

  • truskawki 500 gram
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier, cały czas ubijając. Mąkę wraz z proszkiem dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blachy, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Truskawki umyć i osuszyć, przekroić na pół. Na upieczony i wystudzony biszkopt poukładać truskawki, zalać tężejącymi galaretkami, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

Przepis pochodzi z konkursu "Potray na lato", przesłała Elżbieta Prosińska

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl