Biszkopt:
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Ponadto:
- truskawki 500 gram
- galaretka truskawkowa 2 opakowania
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier, cały czas ubijając. Mąkę wraz z proszkiem dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blachy, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Truskawki umyć i osuszyć, przekroić na pół. Na upieczony i wystudzony biszkopt poukładać truskawki, zalać tężejącymi galaretkami, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przepis pochodzi z konkursu "Potray na lato", przesłała Elżbieta Prosińska
Wideo
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera