- 12 dag margaryny,
- ½ szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 jajka,
- 20 dag mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ l śmietany kremówki,
- usztywniacz do śmietany,
- 5-6 kanek czekolady,
- 8-10 dużych śliwek.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodać usztywniacz. Rozłożyć na wystudzonym cieście i posypać tartą czekoladą.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Staniak
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

NOWODVORSKI - LAMPA STOŁOWA MONO GU10 - CZARNY - 7706
Wymiary:Wysokość: 40cmSzerokość: 22cm x 14cmGwint/…
kup teraz

Zuma Line Lampa stołowa REA biało-złota RLT93163-1GW (RLT931631GW)
Źródło światła: 1 x 60W Rodzaj trzonka: E27 Wysoko…
kup teraz

Kaspa Coco 41092102
Nowoczesna lampa stołowa COCO 41092102 abażurowa d…
kup teraz

Elstead Lampa stołowa Holmes QZ-HOLMES-TL
Pojedyncza lampa stołowa Elstead Quoizel Holmes z …
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE