- 12 dag margaryny,
- ½ szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 jajka,
- 20 dag mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ l śmietany kremówki,
- usztywniacz do śmietany,
- 5-6 kanek czekolady,
- 8-10 dużych śliwek.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodać usztywniacz. Rozłożyć na wystudzonym cieście i posypać tartą czekoladą.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Staniak
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera