Składniki:
- 1 kg żeberek w paskach,
- 2-3 łyżki miodu,
- 1 łyżka musztardy,
- rozmaryn,
- 3-4 łyżki oleju,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- konfitura z jarzębiny lub żurawin.
Sposób przygotowania:
Umyte żeberka dzielimy na porcje. Z miodu, musztardy oliwy, rozmarynu i przypraw przygotowujemy marynatę, smarujemy nią żeberka i odstawiamy na 2-3 godziny. Do żaroodpornego naczynia wkładamy żeberka wraz z marynatą, polewamy je łyżką oliwy i łyżką wody i pieczemy około godziny, w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Dobrze jest polewać żeberka w trakcie pieczenia wytwarzającym się sosem. Podajemy je z konfiturą z jarzębiny lub żurawin, które można też dodać do sosu.

Trwa budowa mostu nad torami w Bukownie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?