Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto. Następnie wstaw je do lodówki lub zamrażalnika na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na bardzo cienkie placki, a następnie pokrój na paski szerokości około 15 mm. Foremki do rurek nasmaruj masłem i nawijaj na nie ciasto zaczynając od wąskiej części. Następnie obsyp delikatnie cukrem kryształem i piecz w piekarniku przez 15 minut, optymalna temperatura to 200 stopni.
Podanie:
Rurki można nadziewać bitą śmietaną, kremem budyniowym lub innym dowolnym nadzieniem.
Takie rurki można również wykonać w wersji wytrawnej, dodając do ciasta większą ilość soli i ewentualnie jakieś zioła. Daje to bazę do stworzenia ciekawego dania na menu imprezowe.
W Kościerzynie powstało 66 mieszkań komunalnych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?