Składniki:
- 1kg aronii
- ½ kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
- dag cukru
- kawałek cynamonu
- kilka goździków
Sposób przygotowania:
Umyte i osączone z wody aronie, dzielimy na dwie części. Połowę miażdżymy kulką do ciasta lub miksujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, goździki i gotujemy na małym ogniu mieszając. Gdy masa się zagotuje dodajemy do niego pozostałe owoce aronii i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Garnek zdejmujemy z ognia na kilka minut by reszta aronii zmiękła.
Warto przeczytać:Właściwości aronii – na co pomaga jedzenie owoców aronii?
Następnie dodajemy do aronii umyte, obrane i podzielone na cząstki jabłka cynamon i goździki i całość dusimy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców cały czas mieszając masę by nie przypaliła się. Jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy je. Słoiczki można dla pewności krótko pasteryzować 5-10 min.