Podłoga z płytek ceramicznych
Podłoga w kuchni może być wykończona na różne sposoby. Do najbardziej popularnych rozwiązań należą płytki ceramiczne. Są one dostępne w wielu rozmiarach, wzorach i kolorach, dlatego łatwo dobrać coś do naszego gustu. To przy okazji dość ekonomiczne rozwiązanie.
- Zalety – płytki ceramiczne są odporne na uszkodzenia i łatwe do utrzymania w czystości.
- Wady – podłoga z płytek jest zimna, warto więc pomyśleć o ogrzewaniu podłogowym (albo dywaniku). Jest też twarda – jeśli upadnie nam talerz lub kubek – to na pewno się rozbije.
Panele laminowane w kuchni
Panele laminowane są bardzo popularne w pokojach i przedpokojach. Jak się sprawdzą jako podłoga w kuchni?
- Zalety – są tanie i łatwe do utrzymania w czystości.
- Wady – w kuchni są narażone na różne uszkodzenia, a nie można ich odnowić.
Podłoga drewniana w kuchni
Podłogi z litego drewna wszędzie wyglądają dobrze.
- Zalety – elegancka i ponadczasowa podłoga, można ją stosunkowo łatwo odnowić.
- Wady – wiele zależy od gatunku drewna i sposobu wykończenia – należy zwrócić uwagę by było twarde i zabezpieczone przed wodą.
Podłoga w kuchni - drewno z odzysku
Podłoga z drewna z odzysku to bardzo modna posadzka, znajdująca zastosowanie w coraz większej liczbie wnętrz.
- Zalety – dekoracyjna podłoga „z charakterem”, ciepła w wyglądzie i dotyku.
- Wady – podłoga z takiego drewna jest kosztownym rozwiązaniem (chyba że mieszkamy w starej kamienicy, gdzie taka podłoga przetrwała), nie ma idealnej powierzchni i z założenia - nosi ślady użytkowania.
Podłoga z betonu do kuchni
Podłogi z betonu doskonale pasują do industrialnych wnętrz.
- Zalety – stosunkowo tanie rozwiązanie, a przy odpowiednim zabezpieczeniu powierzchni – podłoga jest łatwa do utrzymania w czystości i nie wymaga konserwacji.
- Wady – podłoga z betonu jest zimna i twarda. Najlepiej zastosować pod nią ogrzewanie podłogowe.
Podłoga z korka w kuchni
Podłoga z korka to kolejne rozwiązanie, które możemy zastosować w kuchni.
- Zalety – wygodna podłoga, odznaczająca się pewną elastycznością i miękkością. Podłoga z korka jest ciepła i przyjemna w dotyku.
- Wady – wymaga starannej pielęgnacji i warstwy zabezpieczającej.
Linoleum na podłogę w kuchni
Linoleum to rozwiązanie spotykane coraz rzadziej, ale nie całkiem porzucone.
- Zalety – niska cena i duży wybór wzorów oraz kolorów.
- Wady – jest stosunkowo krótkowieczna, wyciera się i z czasem – płowieje.
Kuchenna podłoga z cegieł
Podłoga z cegieł to stosunkowo rzadko spotykane rozwiązanie, ale bardzo oryginalne.
- Zalety – oryginalna i bardzo dekoracyjna posadzka.
- Wady – kłopotliwe układanie, duża waga podłogi, mała odporność na zabrudzenia, brak równej powierzchni.
Wybór podłogi do kuchni zależy od wielu czynników – nie ma jednego, uniwersalnego rozwiązania. Ale warto wybierać świadomie. Dlatego zapoznajcie się dokładnie z materiałem, który Wam się podoba i skalkulujcie jego wady i zalety, a będziecie się cieszyć doskonałą podłogą w kuchni.
Sonda: Czy wiek emerytalny powinien zostać podwyższony?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?