Przede wszystkim musimy wiedzieć, że w naszym domu mogą pojawić się dwa rodzaje moli – spożywcze i odzieżowe.
Zacznijmy od tych spożywczych, które najczęściej spotykamy w kuchni wśród produktów do jedzenia. Pojawienie się moli w domu jest dosyć częstym zjawiskiem ponieważ przynosi się je w produktach spożywczych:
- ziarno zbóż,
- nasiona motylkowych (fasola, groch),
- produkty przemiału zbóż (mąka),
- wyroby piekarnicze,
- orzechy, suszone owoce i warzywa,
- przyprawy.
Niestety pojawieniu się moli spożywczych w domu nie da się uniknąć. Ponieważ mole rozwijają się w młynach i magazynach zbożowych, a ich jaja dostają się do opakowań, które są sprzedawane w sklepach, kupowane przez konsumenta i przechowywane w domowych szafkach.
Zobacz: Jak usunąć domowe szkodniki