Morwa biała o wartościowych liściach
Morwa biała to roślina znana i uprawiana od wieków. Jej słodkie, smakowite owoce cenione były jako przysmak i środek wzmacniający, natomiast liście traktowane jako pożywienie dla owadów, wytwarzających nici do produkcji jedwabiu.
Dość szybko jednak odkryto, że liście mają także właściwości lecznicze i zaczęto wykorzystywać je w medycynie ludowej. Początkowo używano ich jako środka przeciwgorączkowego i wzmacniającego, ale z czasem okazało się, że mają też cały szereg innych cennych właściwości.
Obecnie rośliną zainteresowali się także naukowcy, który dzięki badaniom potwierdzili niektóre z jej leczniczych właściwości liści i ustalili skład chemiczny liści. Znaleźli w nich m.in. sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę D i E, mikro i makroelementy (min. wapń, fosfor, żelazo), aminokwasy egzogenne, kwasy organiczne (np. kwas askorbinowy), flawonoidy i wiele innych, cennych substancji organicznych.
Morwa biała – do walki z cukrzycą i nadwagą
Dzięki tak bogatemu składowi chemicznemu, liście morwy pomagają walczyć z niektórymi chorobami i łagodzą objawy dokuczliwych dolegliwości. Ich najcenniejszą właściwością, jest zdolność do ograniczania działalności enzymów rozkładających cukry, co sprawia, że są trudniej trawione i przyswajane przez organizm.
Ta właściwość morwy okazała się wyjątkowo cenna dla osób cierpiących na cukrzycę, którzy dzięki morwie mogą lepiej kontrolować poziomu cukru we krwi. Z myślą o chorych stworzono nawet cały szereg preparatów opartych na liściach morwy białej, dostępnych w każdej aptece i sklepie ze zdrową żywnością.
Ze względu na swoje działanie, produkty z morwy białej cenione są również przez osoby borykające się z nadwagą, gdyż pomagają im ograniczyć ilość cukru w organizmie, utrudniając jego wchłanianie z pożywienia (część cukrów w ogóle nie zostaje strawiona).
Na co jeszcze pomaga morwa biała
Systematyczne spożywanie preparatów z morwy białej pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążeniowo-naczyniowych. Liście mają też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, szczególnie w stosunku do mikroorganizmów chorobotwórczych atakujących układ pokarmowy (m.in. salmonella, gronkowiec).
Poznaj też: Zbawienne dla organizmu właściwości czystka
Pozyskane z liści morwy ekstrakty, wykazują także działanie przeciwmiażdżycowe i zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby Alzhaimera. Niektóre źródła wskakują również, że substancje zawarte w liściach morwy mogą hamować rozwój niektórych postaci nowotworu (między innymi czerniaka i białaczki).
Obecne w liściach znaczne ilości witamin z grupy B bardzo korzystnie wpływają też na wzrok, poprawiają nastrój i wspomagają pracę mózgu.
Preparaty z morwy czy herbatka?
Na rynku dostępnych jest cały szereg rozmaitych preparatów z mowy białej, głównie w postaci kapsułek i tabletek. Są to zwykle suplementy diety, o bardzo zróżnicowanym składzie i różnej zawartości ekstraktu z liści morwy. Niektóre z nich mają też w swoim składzie wiele nie zawsze zdrowych substancji dodatkowych (m.in. przeciwzbrylacze, konserwanty).
Właściwości korzeni i owoców morwy białej
Co ciekawe, lecznicze właściwości wykazują nie tylko liście morwy białej, ale także jej korzenie. Ponieważ jednak mają inny skład niż liście, działają na nieco inne schorzenia, a preparaty z nich przygotowane mają zastosowanie przede wszystkim w leczeniu chorób układu oddechowego oraz astmy.
Nie należy przy tym zapominać o samych owocach morwy, które także nie są bez wartości. W ich składzie oprócz węglowodanów, znajdują się też witaminy (C, PP i z grupy B), sole mineralne (potas, fosfor, żelazo), pektyny, taniny, kwasy organiczne i flawonoidy, dzięki czemu ich spożywanie wzbogaca codzienną dietę o cenne substancje odżywcze.
Owoce nadają się też do suszenia i sprawdzają się jako zdrowa i smaczna alternatywa dla słodkich przekąsek. Pomagają także łagodzić nieżyty żołądka i wykazują dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.