Mango do sałatki i deseru. Jak kupować, obierać i jeść mango

Katarzyna Józefowicz
Mango smakuje pysznie i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów.
Mango smakuje pysznie i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Lahiafreng - pixabay.com
Mango smakuje pysznie, ale nie zawsze wiemy, jak je kupić, żeby było smacznie. Problemy mogą też się pojawić przy obieraniu. Podpowiadamy, jak postępować z mango.

Mango to chyba jeden z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych owoców egzotycznych, jakie możemy znaleźć na pólkach sklepowych marketów spożywczych. Jego soczysty, słodki, pomarańczowy miąższ ma tak charakterystyczny smak, że trudno pomylić go z jakimkolwiek innym owocem, jednak mimo to jego zakup może być trochę problematyczny. Sprawę utrudnia fakt, że owoc jest dla nas dość egzotycznym przysmakiem, dlatego trudno nam jest ocenić, jak powinien wyglądać i jakie cechy posiadać.

Jak kupować mango, żeby było smaczne

Jeśli chcemy wybrać najlepsze i odpowiednio dojrzałe mango, poszukajmy owoców z jędrną, zielono-żółto-czerwoną, błyszczącą skórką, która po naciśnięciu będzie lekko ugniatać się pod palcem. Owoce zbyt czerwone, bardzo miękkie, silnie pachnące, z pomarszczoną skórką, a czasem również wyciekającym przy szypułce sokiem, z pewnością będą przejrzałe, a nawet nadpsute, dlatego lepiej ich unikać. Jeśli nie planujemy wykorzystania mango do wytrawnej sałatki, nie wybierajmy też owoców o zielonej skórce i twardym miąższu, gdyż będą niedojrzałe i niezbyt smaczne.

Obieramy mango i pozbywamy się pestki

Kiedy już znajdziemy odpowiedni owoc, może pojawić się kolejny problem, tym razem z jego obraniem, gdyż wbrew pozorom, zadanie wcale nie jest łatwe. Przed spożyciem mango musimy obrać z grubej, twardej skóry, ale jeśli postąpimy z nim podobnie jak z jabłkiem czy gruszką, możemy mieć kłopot z oddzieleniem miękkiego i soczystego miąższu od dużej, kremowej, pękatej i podłużnej pestki, do której jest silnie przyrośnięty.

Dlatego też spróbujmy poznać i skorzystać ze sprawdzonych metod obierania owocu, które znacznie ułatwią nam sprawę. Najpopularniejsza z nich polega na ustawieniu owocu w pozycji pionowej, a następnie odcięciu z dwóch stron owocu podłużnych połówek, ułożeniu ich na stole skórką do dołu i pokrojeniu miąższu w kostkę bez nacinania skórki. Po lekkim odgięciu połówek owocu, pokrojone kawałki łatwo dadzą oddzielić się od skórki i pozostaną przy tym zwarte i jędrne.

Ta metoda doskonale nadaje się do przygotowania kawałków owocu do sałatki lub deseru, ale można ją też wykorzystać podczas letniego grillowania. Wtedy nie odcinamy pokrojonego w kostkę miąższu od skórki, tylko razem z nią układamy owoc na grillu miąższem do dołu i czekamy, aż się zrumieni.

Kiedy nie musimy mieć ładnych kawałków mango do przyrządzenia atrakcyjnego dania, możemy obrać owoc podobnie jak jabłko, a następnie odcinać kawałki miąższu od pestki ostrym nożem. Musimy przy tym jedynie uważać, żeby mango nie wypadło na z ręki, gdyż miąższ pozbawiony skórki, staje się bardzo śliski i trudno go utrzymać.

Mango doskonale pasuje do deserów, ale też wytrawnych i dań.
Mango doskonale pasuje do deserów, ale też wytrawnych i dań. Annemelbydahl (pixabay.com)

Mango w kuchni. Kilka pomysłów na wykorzystanie mango

Kiedy już w końcu pozbawimy owoc skórki i pestki, możemy od razu zjeść go na surowo lub wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Mango doskonale nadaje się do przygotowania pysznych, modnych i zdrowych smoothie, gdyż doskonale smakuje w połączeniu z bananem, truskawkami i mlekiem lub jogurtem naturalnym, a także z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym lub z brzoskwiniami i wodą mineralną czy malinami i jogurtem naturalnym. Mango można też łączyć z warzywami, przygotowując z jego udziałem ciekawe koktajle owocowo-warzywne np. z zielonym ogórkiem, natką pietruszki, miętą, kawałkiem imbiru i sokiem z pomarańczy.

Smaczny i aromatyczny miąższ mango to również znakomity dodatek do sałatek owocowych, musów, lodów, deserów, a także porannej owsianki. Można go także wykorzystać do przygotowania smacznych muffinek lub ciast z owocami i bitą śmietaną. Mango to także idealny dodatek do wielu potraw kuchni wschodniej.

Dlaczego warto jeść mango

Jeśli jeszcze nie mięliśmy okazji spróbować owocu, warto się nim zainteresować, gdyż jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. W swoim składzie posiada cały szereg witamin i minerałów oraz substancji biologicznie czynnych, dzięki czemu pomaga obniżyć poziom cholesterolu, wspomaga układ krążenia, ułatwia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia samopoczucie. Z jego wartości odżywczych nie mogą jedynie korzystać alergicy, u których stwierdzono alergie pokarmowe oraz osoby cierpiące na poważne schorzenia układu krwionośnego np. zakrzepicę żył (przyjmujące na stałe leki).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl