Owoc kaki, czyli persymona. Jak go kupować, jeść i jakie ma właściwości

Katarzyna Józefowicz
Owoc kaki jest znany także jako persymona oraz owoc szarona. Ma przyjemny smak i jest zdrowy.
Owoc kaki jest znany także jako persymona oraz owoc szarona. Ma przyjemny smak i jest zdrowy. HeungSoon - pixabay.com
Owoc kaki jest znany pod kilkoma nazwami. Jednak bez względu na to, czy kupimy kaki, persymonę, czy owoc szarona, zyskamy owoc o ciekawym smaku, zawierający pożyteczne minerały i witaminy.

Przez ostatnich kilka lat zdążyliśmy się już przyzwyczaić, że na półkach sklepowych znajdujemy owoce i warzywa pochodzące nie tylko z kraju, ale też z całego świata. Po niektóre sięgamy chętnie, gdyż dobrze je znamy i cenimy, do innych natomiast podchodzimy z rezerwą, ponieważ nie bardzo wiemy, jak smakują i do czego można je wykorzystać. Jednym z takich mało popularnych, choć bardzo wartościowych owoców egzotycznych jest między innymi kaki, nazywane również khaki, hurmą, persymoną lub owocem szarona.

Jak jeść owoc kaki

Ten dziwny, żółto-pomarańczowy, okrągły owoc o wyglądzie pomidora, pochodzi z Chin i rośnie na drzewach, podobnie jak nasze jabłka. Jego jędrny, dość zwarty miąższ przypomina w smaku słodkie śliwki i jest bardzo smaczny. Pozbawiony skórki może być krojony w kostkę lub plasterki i spożywany na surowo lub przeznaczony do przygotowywania deserów, lodów, jogurtów, płatków śniadaniowych, przetworów, soków, musów, dżemów, naleśników oraz sałatek owocowych.

Kaki może być też suszony (podobnie jak morele) lub kandyzowany i wykorzystywany jako oryginalny dodatek do słodkich wypieków. Po przekrojeniu na pół, jego miąższ można także wybierać łyżeczką i zjadać na surowo.

Owoc kaki może być składnikiem deserów, słodkich dań, ale można go także jeść samodzielnie.
Owoc kaki może być składnikiem deserów, słodkich dań, ale można go także jeść samodzielnie. Lebensmittelfotos - pixabay.com

Jak kupować i przechowywać kaki

Najsmaczniejsze kaki znajdziemy w sklepach późną jesienią i zimą, ale przy ich wyborze powinniśmy być ostrożni, gdyż na rynku dostępne są dwa typy odmian tego owocu. Jedne zawierają sporo tanin i zanim osiągną pełną dojrzałość są niewybarwione, twarde i cierpkie w smaku, drugie z kolei mają niewiele tanin, dlatego nawet niezupełnie dojrzałe są słodkie i soczyste. Pierwsze z nich przeznacza do długiego przechowywania, natomiast drugie zaraz po zbiorach dostarcza się do sklepów, gdyż są mniej trwałe i szybko przejrzewają.

Dojrzałe owoce po zakupie należy koniecznie przechowywać w lodówce, bo łatwo się psują i gniją, jedynie owoce twarde i niedojrzałe, trzeba na kilka dni odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż dojrzeją. Można je również włożyć na dzień lub dwa do foliowej torebki z całym jabłkiem, które wydziela etylen, będący naturalnym hormonem gazowym, przyspieszającym procesy dojrzewania owoców.

Nigdy natomiast nie należy kupować kaki z oznakami chorób i gnicia lub pokrytych ciemnymi plamami, gdyż nie będą się nadawały do spożycia. Skórka zdrowego i dojrzałego owocu powinna być gładka, błyszcząca, ładnie wybarwiona (żółta, pomarańczowa lub pomarańczowo-czerwona) i pozbawiona plam lub przebarwień. Także liście znajdujące się na szczycie owocu powinny być zielone i jędrne.

Owoce kaki m.in. wzmacniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, opóźniają procesy starzenia i zwiększają odporność na stres.
Owoce kaki m.in. wzmacniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, opóźniają procesy starzenia i zwiększają odporność na stres. WebArts - pixabay.com

Dlaczego warto jeść owoc kaki

Czy warto spróbować kaki? Z pewnością tak, gdyż jest nie tylko smaczne, słodkie i aromatyczne, ale też bogate w cały szereg wartościowych substancji odżywczych. Podobnie jak pomidory, kaki zawierają dużo potasu i barwników (karotenoidy w tym likopen, zeaksantynę i luteinę) oraz sporo witamin (głównie A, C i B6). Są także zasobne w minerały (m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, miedź) i kwasy organiczne (min. kwas foliowy, p-kumarynowy), a także błonnik i przeciwutleniacze (związki polifenolowe).

Ze względu na dużą zawartość barwników, kaki wzmacniają oczy i chronią wzrok, a zawarte w owocach przeciwutleniacze pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego, opóźniają procesy starzenia, a nawet hamują rozwój komórek rakowych, odpowiedzialnych za białaczkę.

Poznaj też: Właściwości orzechów czarnych i szarych (kuzynów orzecha włoskiego)

Zawarte w kaki minerały, w tym głównie wapń, fosfor i potas, poprawiają też stan kości, zębów, włosów i paznokci, a magnez, potas i witaminy z grupy B zwiększają odporność na stres i wzmacniają układ nerwowy. Z powodu zawartych w owocach witamin i minerałów, kaki polecane są również osobom cierpiącym na niedokrwistość lub osłabionym długą chorobą, gdyż znakomicie uzupełniają niedobory witamin w organizmie.

Z kolei znajdujący się w kaki błonnik poprawia trawienie i działanie układu pokarmowego, dlatego mimo dużej zawartości cukrów owoce polecane są też osobom będącym na diecie odchudzającej. Kaki są też niezastąpione w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje nam minerałów i witamin, a dostęp do świeżych owoców i warzyw jest mocno ograniczony.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl